Όλοι μας γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την υγεία μας. Μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαττώσουμε την αρτηριακή μας πίεση, να βελτιώσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία, αλλά και να καταπολεμήσουμε πολλές ασθένειες, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε 2-5 γραμμάρια αυτών των λιπαρών σε καθημερινή βάση.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν λαμβάνουμε αρκετά; Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα έλλειψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε είναι τα εξής:

Ξηροδερμία: Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, αν έχετε φαγούρα ή αν ξεφλουδίζει, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3 από τη διατροφή σας.

Μαλακά και εύθραυστα νύχια: Τα νύχια σας σπάνε εύκολα; Μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα.
Ξηρά, μπλεγμένα μαλλιά: Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετά ωμέγα-3, τα μαλλιά μας είναι ξηρά και μπλέκονται. Πολλοί έχουν παρατηρήσει και πιτυρίδα, ακόμα και τριχόπτωση.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη ωμέγα-3 είναι:

Η προσοχή αποσπάται εύκολα: Μελέτες έχουν υποδείξει πως χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συσχετίζονται με τη διαταραχή διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας, ειδικά σε παιδιά και εφήβους.

Προβλήματα στον ύπνο: Τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη αυτών των λιπαρών οξέων συχνά παραπονιούνται πως πάσχουν από αϋπνία. Επίσης, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου.
Διψάτε συνέχεια: Αν νιώθετε συνέχεια δίψα ή αν πηγαίνετε συνέχεια στην τουαλέτα, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3.

Τα ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, αλλά και φυτικές τροφές όπως μερικοί ξηροί καρποί είναι πολύ καλές πηγές των λιπαρών ωμέγα-3. Αν δεν λαμβάνετε αρκετά από τη διατροφή σας, ήρθε η ώρα για μερικές αλλαγές—και μπορείτε να τα προμηθευθείτε σε μορφή συμπληρώματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα