Ο καλύτερος τρόπος να είμαστε βέβαιοι πως λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών καθημερινά είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Ποτέ όμως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, ειδικά από κάποια ηλικία και μετά, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απορρόφηση των βιταμινών. Είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψουμε αν πάσχουμε από κάποια έλλειψη, με μια απλή αιματολογική εξέταση. Υπάρχουν όμως και μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε.

Πρησμένα μάτια

Τα μάτια όλων μας πρήζονται πού και πού, είτε από την κόπωση, είτε από αρκετές ώρες αϋπνίας, αλλά αν το πρήξιμο επιμένει, ίσως να πάσχετε από έλλειψη ιωδίου. Η έλλειψη ιωδίου έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων του θυρεοειδούς. Για να προσλάβετε περισσότερο ιώδιο, βάλτε στη διατροφή σας cranberries, γιαούρτι, πατάτες και φράουλες.

Χλωμό δέρμα

Αν το δέρμα σας είναι ασυνήθιστα χλωμό, ίσως χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη B12. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης έχει σοβαρές συνέπειες για την επιδερμίδα μας και προκαλεί κόπωση. Μπορείτε να την βρείτε σε ικανοποιητικές ποσότητες στο σολομό, στο κόκκινο κρέας, σε ορισμένα ενισχυμένα δημητριακά αλλά και στο γιαούρτι.

Ξηρά μαλλιά

Αν τα μαλλιά σας ξηραίνονται συνεχώς, ίσως να χρειάζεστε περισσότερη βιοτίνη ή βιταμίνη Β7. Αυτή η βιταμίνη προκαλεί προβλήματα στα μαλλιά, αλλά και αδυναμία στα νύχια αν δεν την λαμβάνουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τη βρίσκουμε στα αυγά, στα αμύγδαλα και σε άλλους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης.

Χλωμά χείλη

Αν τα χείλη σας έχουν χάσει το χρώμα τους, αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Επίσης, θα το παρατηρήσετε αν σας είναι πιο εύκολο να κολλήσετε κρύωμα, καθώς η έλλειψη σιδήρου κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να υπολειτουργεί. Σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα θαλασσινά, στα φασόλια και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αιμορραγία στα ούλα

Η μικρή αιμορραγία μετά τη χρήση οδοντικού νήματος είναι φυσιολογική. Αν, όμως, τα ούλα σας είναι τόσο ευαίσθητα που αιμορραγούν εύκολα και συχνά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C. Για να βάλετε περισσότερη βιταμίνη C στη ζωή σας, καταναλώστε περισσότερα εσπεριδοειδή, κόκκινες πιπεριές, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο αλλά και φράουλες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD