Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη το σελήνιο για αρκετές από τις λειτουργίες του. Από την αναπαραγωγή, μέχρι την αντιμετώπιση λοιμώξεων, αυτό το μέταλλο βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Το σελήνιο, σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να μην προσλαμβάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψή του, όπως ο ιός HIV ή παθήσεις εντέρου όπως η νόσος του Κρον. Πού βρίσκουμε, όμως το σελήνιο;

Brazil nuts

Η καλύτερη πηγή σεληνίου είναι αυτοί οι μεγάλοι ξηροί καρποί. Περιέχουν, μάλιστα, τόσο πολύ, που είναι καλύτερο να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωσή τους, και να μην τρώμε περισσότερο από δυο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Ψάρια

Ο τόνος, οι σαρδέλες, τα στρείδια, η γαρίδα και ο σολομός περιέχουν σελήνιο. Ο τόνος το περιέχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα υπόλοιπα, μερικές φορές και σε υπερδιπλάσιες.

Χοιρινό

Επιλέξτε άπαχο χοιρινό κρέας για κάποιο γεύμα σας, και θα λάβετε περίπου 33 mcg σεληνίου.

Μοσχάρι

Το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει σελήνιο, αλλά η περιεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με το κομμάτι που θα διαλέξετε. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα σας παρέχει 33 mcg, ενώ ο κιμάς 18 mcg.

Γαλοπούλα

Το κρέας γαλοπούλας (και όχι το αλλαντικό) περιέχει 31 mcg ανά 90 περίπου γραμμάρια.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, στα 90 γραμμάρια περιέχει από 22 μέχρι 25 mcg σεληνίου. Άλλος ένας λόγος για να αγαπάμε το κοτόπουλο.

Cottage cheese

Αυτή η διαιτητική απόλαυση περιέχει 20 mcg σεληνίου (30% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης) ανά κούπα.

Αυγά

Ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 20 mcg σεληνίου. Αν δεν σας αρέσουν τα βραστά αυγά, βέβαια, η περιεκτικότητα του σεληνίου δεν πέφτει σημαντικά με άλλους τρόπους μαγειρέματος.

Καστανό ρύζι

Μια κούπα μαγειρεμένου καστανού ρυζιού προσφέρει 19 mcg σεληνίου, 27% δηλαδή της καθημερινής μας δόσης. Συνδυάστε το με κοτόπουλο, για να προσλάβετε ακόμα περισσότερο από το μέταλλο (αλλά και για ένα σούπερ χορταστικό γεύμα).

Ηλιόσπορος

Ένα τέταρτο της κούπας από αυτά τα σποράκια περιέχει 19 mcg σεληνίου, συνεπώς αποτελεί εκπληκτικό σνακ αν είστε vegan και χρειάζεστε περισσότερο από το μέταλλο.

Φασόλια

Μία κούπα μαγειρεμένα φασόλια μας προσφέρει 13 mcg σεληνίου (χωρίς να αναφέρουμε τις φυτικές ίνες και την απαραίτητη πρωτεΐνη).

Μανιτάρια

100 γραμμάρια μανιταριών μας προσφέρουν, εκτός από σελήνιο, πολύ ικανοποιητικές δόσεις βιταμινών D, σιδήρου και πρωτεΐνης.

Βρώμη

Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει 13 mcg σεληνίου. Ρίξτε μέσα λίγους ηλιόσπορους, για να ανεβάσετε αμέσως την περιεκτικότητα του πρωινού σας.

Φακές

Μία κούπα φακές περιέχει 6 mcg σεληνίου, αλλά επίσης σίδηρο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Φτιάξτε μία σαλάτα με φακές, καστανό ρύζι και μανιτάρια, για ένα πλήρες γεύμα, γεμάτο σελήνιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα