Αντώνης Ζαμπέλας, Αν. Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή λίπους τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, καθώς περιέχει στη σύστασή του πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και για την ομαλή ανάπτυξή τους, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, αλλά και άλλα συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι έχουν έναν ιδιαίτερα προστατευτικό ρόλο.

Η αύξηση της κατανάλωσης ελαιόλαδου, συστήνεται στα πλαίσια της αντικατάστασης του ζωικού λίπους από ακόρεστα λιπαρά στη δίαιτα των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), στα πλαίσια της νέας διατροφικής πυραμίδας για παιδιά και εφήβους, έχει εκδώσει βασικές συμβουλές διατροφής μεταξύ των οποίων συστήνεται η πρόσληψη 'καλών λιπαρών' από πηγές όπως ψάρια, ξηροί καρποί και φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, σε επίσημη οδηγία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη διατροφική στρατηγική για παιδιά άνω των 2 ετών, συστήνεται η χρήση φυτικών ελαίων και μαλακών μαργαρινών χαμηλών σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά αντί του βούτυρου ή άλλων ζωικών λιπαρών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δράση του ελαιολάδου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβαίνουν στην παραγωγή προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο ως κύριο λιπίδιο. Έτσι, υπάρχουν πλέον προϊόντα, όπως αλλαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος και τα οποία είναι εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο.

Παίρνουμε όμως το ελαιόλαδο που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας; Οι γενικές συστάσεις μιλάνε για τουλάχιστον 25 γραμμάρια την ημέρα. Οι κρητικοί τη δεκαετία του ’60 κατανάλωναν περίπου 90 γραμμάρια, ενώ οι τωρινές συνήθειες απομακρύνουν τη σαλάτα από το τραπέζι.

Επίσης, πολλά παιδιά τη βλέπουν με τα κυάλια. Επομένως, η καθημερινή σαλάτα με ελαιόλαδο είναι σημαντικότατο να εντάσσεται στο καθημερινό διαιτολόγιο της οικογένειας και από εκεί και πέρα όταν πηγαίνουμε στο super market μπορούμε επίσης να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτό, διαβάζοντας τις ετικέτες και προσέχοντας να είναι επίσης χαμηλά σε ζωικά λιπαρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης