Τα φύτρα σπόρων και λαχανικών είναι ένα κομμάτι της διατροφής μας εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Αποτελούν θαυμάσια πηγή μετάλλων και βιταμινών Α, Β, C, D και Κ. Τα φύτρα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ειδικά για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αλλά και για όσους ακολουθούν διατροφή για απώλεια βάρους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η βιταμίνη C στα φύτρα των μπιζελιών αυξάνεται κατά 800% σε σύγκριση με εκείνη των απλών μπιζελιών. Στις φακές και στα καλαματιανά φασολάκια, τριπλασιάζεται. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β στα φύτρα σιταριού αυξάνεται από 20% έως πάνω από 600%, ενώ η βιταμίνη Ε αυξάνεται κατά 300%.

Οι απλοί σπόροι σιταριού παρέχουν μόνο 28 γρ. Φυλικού οξέος, αλλά όταν βγάζουν φύτρα παρέχουν 106 γρ.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι ½ φλιτζάνι φύτρα σόγιας περιέχει τόση βιταμίνη C όση έξι ποτήρια χυμός πορτοκάλι. Τα ωμά φύτρα είναι πλούσια σε ένζυμα, τα οποία υπάρχουν δισεκατομμύρια στον οργανισμό και εκτελούν 700 διαφορετικές δραστηριότητες.

Επιπλέον τα φύτρα διευκολύνουν την πέψη. Τα λιπαρά και τα έλαια στους σπόρους μετατρέπονται, από το ένζυμο λιπάση, σε υδατάνθρακες, όταν οι σπόροι βγάζουν φύτρα, καθιστώντας  έτσι τα φύτρα δύο φορές πιο εύπεπτα από τους ίδιους σπόρους.

Μιλάμε για τους ίδους παράγοντες που διασπούν τα λιπαρά και τα έλαια στα κύτταρα του οργανισμού. Αυτά τα λεγόμενα λιποτροπικά στοιχεία υπάρχουν σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες στα φύτρα.

Τα φύτρα αναπτύσσονται, προκαλούν επίσης, υδρόλυση της πρωτείνης, τη διάσπαση, δηλαδή της πρωτείνης στα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται- μεγάλο πλεονέκτημα εάν έχετε χαμηλές ποσότηες υδροχλωρικού οξέος στον οργανισμό σας (συνηθισμένο μετά την ηλικία των 40 ετών) ή αν ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να χειριστεί την πρωτείνη.

Επιπλέον τα όσπρια (όπως οι φακές, τα καλαματιανά φασολάκια και η σόγια) και οι καρποί δημητριακών (όπως το σιτάρι και η σίκαλη) περιέχουν τους λεγόμενους αναστολείς της θρυψίνης και τα φυτικά οξέα, τα οποία, εάν δεν αλλοιωθούν από το μαγείρεμα ή από την ανάπτυξη φύτρων, μπορεί να παρέμβουν στην πέψη της πρωτείνης στο έντερο (η οποία προωθείται απόι το ένζυμο θρυψίνη) και στην απορρόφηση των μετάλλων.

Τίποτε δε σας βοηθάει περισσότερο να προσέχετε το βάρος σας από τις σαλάτες και τα γρήγορα σωταρισμένα λαχανικά με φύτρα. Τα φύτρα είναι πλούσια σε λεκιθίνη που επιτυταχύνει τη διάσπαση του λίπους και μειώνει τη χοληστερόλη και διαθέτουν λίγες θερμίδες.

Ένα γεμάτο φλιτζάνι προσθέτει λιγότερες από 50 θερμίδες στη δίαιτά σας.

Τέλος είναι πλούσια σε ίνες, οι οποίες ενισχύνουν την υγεία του καρδιαγγειακού και πεπτικού συστήματος. Το ψωμί που παρασκευάζεται από φύτρα αναποφλοίωτων δημητριακών, για παράδειγμα περιέχει 300% περισσότερες ίνες από το άσπρο ψωμί και 24% περισσότερες ίνες από τα περισσότερα αρτοσκευάσματα από αναποφλοίωτο ρύζι.

Ενέργεια

Παρά τις λίγες θερμίδες τους τα φύτρα προσφέρουν στον οργανισμό υψηλές θερμίδες ενέργειας. Το φυσικό σάκχαρο που περιέχουν υπάρχει σε μορφή μονοσακχαριδίου, το οποίο εισέρχεται στο αίμα αμέσως, αφού διασπαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια