Πολλοί καταναλωτές στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης σε θερμίδες διατροφής, προτιμούν την κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη από τα κανονικά. Πράγματι, η διαφορά τους σε θερμίδες είναι τεράστια, αφού 330ml ενός αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη αποδίδουν <10 θερμίδες ενώ το κανονικό αναψυκτικό > από 150 θερμίδες. Επιπροσθέτως, αντί για 30γρ. ζάχαρης που έχει ένα τυπικό κουτί αναψυκτικού, το χωρίς ζάχαρη έκδοχό του περιέχει γλυκαντικές ουσίες.

Η πληροφορία ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη δεν προσθέτουν θερμίδες στην ημέρα μας, κάνει πολλούς από εμάς να τα καταναλώνουμε συστηματικά ή και καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες.

Στην Αμερική, η μέση κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη είναι δύο κουτιά την ημέρα και σύμφωνα με μελέτη του AJCN η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια. Πόσο όμως αυτή η συνήθεια επιβαρύνει την υγεία μας; Σε τι συχνότητα θα ήταν καλό να καταναλώνουμε τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη για να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας;

Τις πολύτιμες απαντήσεις στα ανώτερα ερωτήματα θα δόσουν οι πληροφορίες αυτού του άρθρου.

Γιατί η υπερκατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη επιβαρύνει την υγεία μας;

Mελέτη του πανεπιστημίου Harvard σε 3.000 γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη δπλασιάζει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών. Αυτό δεν συνέβη με την κατανάλωση κανονικών αναψυκτικών, κάτι που έκανε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως τα γλυκαντικά επηρεάζουν αρνητικά τη νεφρική λειτουργία.

Επιπλέον, η εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται κατά 34% με την κατανάλωση ενός αεριούχου αναψυκτικού χωρίς ζάχαρη την ημέρα. Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος και αυξημένη κακή χοληστερίνη.

Παρόλο που τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη καταναλώνονται στα πλαίσια διατροφής για απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα σύμφωνα με μελέτες η υπερκατανάλωσή τους (>2 κουτιά την ημέρα) οδηγεί σε αύξηση την περιφέρειας μέσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που τα καταναλώνουν, λόγω της αυξημένης γλυκύτητα τους έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο, καθώς το σώμα ερμηνεύει τα γλυκαντικά ως ζάχαρη και ζητά να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα.

Μια επιπρόσθετη επιβάρυνση της υπερκατανάλωσης των αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη αφορά στη φθορά των δοντιών. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι όξινα (pH 3.2) με αποτέλεσμα να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί η σύνδεση του ΒPA που είναι συστατικό της συσκευασίας όλων των αναψυκτικών σε κουτιά με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τη δυσκολία στην αναπαραγωγή. Καλύτερα να προτιμάτε μπουκάλια που δεν περιέχουν BPA.

Tελικά να καταναλώνω αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή να τα αποφεύγω τελείως;

Η τόνωση που προσφέρει το ανθρακικό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά του αναψυκτικού είναι κατανοητή και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Ωστόσο θα πρέπει να καταναλώνουμε τα αεριούχα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με σύνεση (2-3 κουτάκια την εβδομάδα) και σε καμία περίπτωση στην καθημερινότητά μας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο