Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έδωσε στη δημοσιότητα την τελική της επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία επαληθεύει όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις και επιβεβαιώνει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για τους καταναλωτές στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης.

H γνωμοδότηση περιελάμβανε την πλήρη και λεπτομερή αξιολόγηση της ασπαρτάμης, η οποία διεξήχθη από την Ομάδα της EFSA για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα τρόφιμα (ANS Panel).

Η ασπαρτάμη μετράει περισσότερα από 30 έτη ασφαλούς χρήσης σε όλο τον κόσμο και αποτελεί ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα συστατικά της διατροφή μας, καθώς την ασφάλειά της υποστηρίζουν περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί και αναγνωριστεί ως ασφαλής, μεταξύ άλλων οργανισμών από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF) – τον προκάτοχο της EFSA, τους ειδικούς της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) των FAO/WHO, όπως και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA).

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU), τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, συνεπώς πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση οποιασδήποτε πηγής φαινυλαλανίνης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κ.α., συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης.

Το προφίλ της ασπαρτάμης

Η ασπαρτάμη είναι μια εγκεκριμένη ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη η οποία περιέχεται σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων της καθημερινότητάς μας όπως οι τσίχλες, τα γλυκαντικά δισκία, τα light αναψυκτικά, οι κρέμες, τα ζελέ, διάφορα αρτοσκευάσματα, τα επιδόρπια γιαουρτιού, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής. Είναι 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και δεν αποδίδει πρακτικά θερμίδες στις ποσότητες που χρησιμοποιείται.

'Σύμμαχοι' στη διαχείριση του βάρους

Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι η διατήρηση υγιούς βάρους και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας σε σχέση με αυτές που δαπανά το σώμα μας.

Όπως υποδεικνύουν τα απλά μαθηματικά: όταν τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, αντικαθιστούν σε τρόφιμα και ροφήματα τα γλυκαντικά που αποδίδουν θερμίδες (ζάχαρη, μέλι), τότε μειώνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτας. Άλλωστε, η σημαντική συνεισφορά των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του σωματικού βάρους έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμους επιστημονικούς οργανισμούς, όπως ο Αμερικανικός Διαβητολογικός Σύλλογος και ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος.

Η χρήση τους βέβαια δεν αποτελεί μια «μαγική» λύση, και απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να καταναλώνονται στα πλαίσια μίας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή