Καθώς ο καιρός κρυώνει περισσότερο κάθε ημέρα, τώρα είναι η τέλεια στιγμή να ετοιμάσετε ένα τσάι. Δεν ακούγεται χαλαρωτικό;

Όπως δείχνει νέα έρευνα στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition λίγα φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα συνδέονται με 31% μείωση του κινδύνου για καρκίνο στις ωοθήκες-σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή κανενός φλιτζανιού.

Ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή περισσότερων των 170.000 γυναικών, ηλικίας 25 έως 55 ετών, για περισσότερες από 3 δεκαετίες. Μετά την ανάλυση ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή ανακάλυψαν ότι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες τροφών με φλαβονοειδή ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες.

Το μαύρο τσάι φάνηκε να είναι ιδιαίτερα προστατευτικό- ενδιαφέρον στοιχείο επειδή η κατανάλωση περισσότερου μαύρου τσαγιού είναι αρκετά εύκολη αλλαγή, σύμφωνα με ερευνητές.

Ωστόσο, τα πιθανά οφέλη του τσαγιού δεν σταματούν στον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Ακολουθούν 3 πιο περίεργα πράγματα που μπορεί να κάνει το τσάι.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Νέα ανάλυση, επισκόπηση 25 διαφορετικών ερευνών που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Nutrition, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν πράσινο ή μαύρο τσάι καθημερινά για 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με ανθρώπους που έπιναν τσάι για μικρότερη περίοδο. Το πράσινο τσάι είχε πιο σημαντική επίδραση στην αρτηριακή πίεση σε σχέση με το μαύρο τσάι.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Epidemiology εξέτασε τη σχέση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και του καρκίνου στο πάγκρεας, σε Κινέζους ενήλικες. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από σχεδόν 2.000 ανθρώπους (908 από τους οποίους είχαν καρκίνο στο πάγκρεας) σχετικά με το είδος του τσαγιού που προτιμούσαν, τη συχνότητα κατανάλωσης, ακόμα και τη θερμοκρασία του. Στο τέλος ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες ιδιαίτερα ωφελήθηκαν από το πράσινο τσάι.
΄Οσες έπιναν τακτικά είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν το προτιμούσαν.

Μειώνει το στρες

Το τσάι μπορεί ενδεχομένως να είναι το ρόφημα επιλογής για τη χαλαρωτική ώρα στη βεράντα. Μικρή έρευνα στο περιοδικό Journal of Physiological Anthropology ανακάλυψε ότι το πράσινο τσάι και το λευκό βοηθούν στη χαλάρωση. Οι ερευνητές ζήτησαν από 18 ενήλικες να κάνουν μια σειρά στρεσογόνων εργασιών χρονομετρώντας τους καθώς ολοκλήρωναν πολύπλοκα προβλήματα μαθηματικών. Στο τέλος οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ζεστό νερό είτε πράσινο τσάι είτε λευκό.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι ερευνητές συνέλεξαν σάλιο και το εξέτασαν για δείκτες στρες. Ανακάλυψαν ότι και τα 2 είδη τσαγιού μείωναν του δείκτες στρες καλύτερα από το νερό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024