Γάφει η Δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα,Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Γνωρίστε τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά

Τα πιο γνωστά είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά συνδυάζουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, καθώς είναι από 30 έως και 3.000 φορές πιο γλυκά στη γεύση από τη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες (mg)! Επίσης, αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς μπορούν να διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Καλό είναι, βέβαια, να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς τα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να έχουν άλλα συστατικά που μπορεί να επηρεάζουν τη γλυκόζη αίματος ή να αποδίδουν θερμίδες (π.χ. άλλους υδατάνθρακες).

Ασφαλής η κατανάλωσή τους

Όπως ισχύει για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά εγκρίνονται για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα μόνον αφού περάσουν από αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές ασφαλειας τροφίμων όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Για παράδειγμα, η ασφάλεια της ασπαρτάμης που χρησιμοποιείται ως εγκεκριμένο συστατικό για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές μελέτες, και φορείς ασφάλειας, όπως η EFSA που επανεξέτασε τα δεδομένα για τη χρήση της το 2013 και επιβεβαιώσε ξανά ότι είναι ασφαλής.

Γλυκιές επιλογές με λίγες ή καθόλου θερμίδες που συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά πρακτικά αποδίδουν μηδενικές θερμίδες και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων και να συνεισφέρουν στη διαχείριση του βάρους, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως γλυκαντικά δισκία στον καφέ ή το τσάι, σε επιδόρπια ή γλυκά που φτιάχνουμε σπίτι, και περιέχονται σε συσκευασμένα τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες, όπως το ζελέ ή παγωτό light ή και σε ροφήματα με μηδενικές πρακτικά θερμίδες, όπως τα light/zero αναψυκτικά, το κρύο τσάι με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κ.α..

Πηγές:
EFSA, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (2013) http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3496.htm 
American Heart Association and the American Diabetes Association. Nonnutritive Sweeteners: Current Use and Health Perspectives. A Scientific Statement From the American Heart Association and the American Diabetes Association. Circulation. 2012;126:509-519.
• Peters et al. The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program. Obesity 2014; 22: 1415-1421

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα