Φυτικές Ίνες και Θρεπτικά Συστατικά

Είναι αλήθεια ότι στη φλούδα των φρούτων περιέχεται ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κόκκινο μήλο με τη φλούδα περιέχει γύρω στα 5 grams φυτικών ινών ενώ χωρίς τη φλούδα περιέχει 3 grams φυτικών ινών, 11 mg ασβεστίου, 194 mg καλίου. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, βοηθάνε στην αποβολή χοληστερόλη από τον οργανισμό. Μια ακόμη δράση των φυτικών ινών είναι ότι οι βοηθάνε το άτομο στην απώλεια βάρους καθώς μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Όταν οι διαλυτές φυτικές ίνες έρχονται σε επαφή με τα υγρά του στομάχου διογκώνονται. Ο μεγάλος τους όγκος είναι υπεύθυνος για το επερχόμενο αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και ενέργειας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν καταφέρνει να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του σε φυτικές ίνες.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, η φλούδα των φρούτων περιέχει αρκετές χρήσιμες ουσίες για τον οργανισμό όπως κάλιο, καροτένια κ.α. Μάλιστα, στη φλούδα κάποιων φρούτων μπορεί να βρίσκονται θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι στη σάρκα του φρούτου. Για παράδειγμα, στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών βρίσκεται μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που ονομάζεται ρεσβερατρόλη.

Φυτοφάρμακα και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες

Από την άλλη πλευρά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η φλούδα των φρούτων είναι ο φραγμός του φρούτου με το εξωτερικό περιβάλλον. Κι αυτό σημαίνει ότι η φλούδα είναι εκείνο το μέρος του φρούτου που είναι περισσότερο επιβαρυμένο με χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

Καλό θα ήταν αν δε γνωρίζετε ότι το φρούτο είναι βιολογικής καλλιέργειας, να το καθαρίσετε από την εξωτερική του φλούδα για να το καταναλώσετε, ειδικά τα μήλα που θεωρούνται ως τα πιο επιβαρυμένα φρούτα με χημικές ουσίες. Τα φρούτα θα πρέπει να πλένονται καλά σε τρεχούμενο πριν τα καταναλώσετε. Ακόμη κι αν αφαιρέσετε τη φλούδα του φρούτου για να το φάτε, θα πρέπει προηγουμένως να το έχετε πλύνει καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου