Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα; Όσοι μπορούν είναι τυχεροί. 

Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα βρεθούν μπροστά σε έναν τέτοιο πειρασμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα, μας καλεί να μειώσουμε δραστικά την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης, η οποία είναι ένοχη για την αύξηση του βάρους, αλλά και για τις φθορές στα δόντια.

Με βάση τις νέες κατευθύνσεις που δημοσιοποίησε ο Π.Ο.Υ. θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στο 10% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθημερινά οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 50 γραμμάρια ή 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Για τη ζάχαρη γνωρίζουμε πόσο καταστροφική είναι για τα δόντια, αφού συμβάλλει στη δημιουργία της τερηδόνας, όπως γνωρίζουμε ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην εκδήλωση του λανθάνοντος ή του έκδηλου διαβήτη. Ο λανθάνων και πολύ περισσότερο ο έκδηλος σακχαρώδης διαβήτης οδηγούν σε παχυσαρκία. Ομοίως και η υπερκατανάλωση ζάχαρης, που περιέχεται στα γλυκά, στους χυμούς και στα ηδύποτα, οδηγεί κατευθείαν σε παχυσαρκία λόγω πρόσληψης αυξημένων θερμίδων.

Η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στηρίζεται στο γεγονός ότι 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο και 1 στα 3 υπέρβαρο, οπότε η γενιά που έρχεται θα είναι μια γενιά με αυξημένα προβλήματα παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη, με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν άφθονο νερό στο τραπέζι, το οποίο πρέπει κυρίως τα παιδιά να πίνουν πριν και μετά το φαγητό. Έτσι δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι και αποφεύγεται η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, όχι μόνο από τον περιορισμό της τροφής αλλά και από τον περιορισμό της κατανάλωσης χυμών, αναψυκτικών και γενικώς προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.

Σήμερα η παχυσαρκία κατατάσσεται μεταξύ των αθεράπευτων παθήσεων και θεωρείται κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπεύθυνη για τον θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως. Θεωρείται αθεράπευτη πάθηση γιατί ο παχύσαρκος, ανεξάρτητα από τη θεραπεία στην οποία θα υποβληθεί, έχει την τάση να ανακτά το βάρος του.
Μάλιστα, ο Π.Ο.Υ. επισημαίνει ότι εάν μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στο 5% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά θα είμαστε ακόμη πιο υγιείς.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management