Έχουμε ακούσει πολλά για τα ζυμαρικά. Ότι δεν μας βοηθούν να αδυνατίσουμε, ότι μας προσφέρουν κενές θερμίδες… Αλλά μήπως τα έχουμε παρεξηγήσει λίγο; Σίγουρα, δεν θα συμβουλεύαμε ποτέ να τρώτε μακαρόνια κάθε μέρα, και σίγουρα δείχνουμε μια προτίμηση στα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα ήταν καλό να αγαπήσουμε τα ζυμαρικά, και ίσως να τα εντάξουμε (με μέτρο) στη διατροφή μας…

Περιέχουν θρεπτικά συστατικά

Πέρα από τους σύνθετους υδατάνθρακες που θα βρούμε στα ζυμαρικά ολικής, τα περισσότερα ζυμαρικά είναι ενισχυμένα με  σίδηρο, φολικό οξύ, και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμα καλύτερα, τα μακαρόνια μπορούν να γίνουν η βάση για πολύ υγιεινά πιάτα. Φτιάξτε μισή μερίδα μακαρόνια, και γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά, όσπρια αλλά και κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Δεν είναι παχυντικά

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, τα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά. Απλώς τα τρώμε με τον λάθος τρόπο, γεμίζοντάς τα με λιπαρές σάλτσες και τυριά, και διπλασιάζοντας την μερίδα μας. Μια μικρή κούπα ζυμαρικών περιέχει γύρω στις 200 θερμίδες, και είναι πολύ χορταστικό φαγητό. Συνεπώς, μια φυσιολογική μερίδα μακαρονιών, ειδικά σε συνδυασμό με λαχανικά, μπορεί να μας αφήσει να αισθανόμαστε χορτασμένοι για αρκετές ώρες.

Πηγή ενέργειας

Οι υδατάνθρακες που περιέχουν διασπώνται σε γλυκόζη μέσα στον οργανισμό, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο και τους μύες μας με ενέργεια. Σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα, που μας προσφέρουν άμεσα, αλλά για πολύ λίγη ώρα, ενέργεια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες των ζυμαρικών απελευθερώνουν σταδιακά την ενέργειά τους.

Υπάρχουν και χωρίς γλουτένη

Για όσους πάσχουν από ευαισθησία στην γλουτένη, υπάρχουν εκδοχές των ζυμαρικών χωρίς γλουτένη. Φτιάχνονται, συνήθως, από ρύζι, καλαμπόκι ή κινόα, που είναι ασφαλείς επιλογές για άτομα με κοιλιοκάκη.

Είναι… πράσινα

Και εννοούμε ότι βοηθούν το περιβάλλον. Τα ζυμαρικά είναι μια τροφή φυτικής προέλευσης, που χρειάζεται τέσσερα μόλις υλικά: αλεύρι, αυγά, αλάτι και νερό. Σε σύγκριση με ζωικές τροφές, η παραγωγή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.