Αν ακούσουμε την φράση “φθινοπωρινά φαγητά”, το μυαλό μας θα πάει αυτομάτως στις κολοκύθες. Είναι το χρώμα, είναι η εποχή, είναι οι άπειρες συνταγές που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι το φθινόπωρο έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα φρούτα και λαχανικά που φροντίζουν την υγεία μας, με τον πιο νόστιμο τρόπο. Ποια είναι αυτά;

Μήλα

Γιατί ξεχνάμε ότι τα μήλα είναι στην εποχή τους; Περιέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και πολύ λίγες θερμίδες. Ας αναλύσουμε όμως τις φυτικές τους ίνες, επειδή κανείς δεν μιλάει για αυτές: ένα μόνο μήλο περιέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας δόσης μας. Με απλά ελληνικά; Πάρα πολλές φυτικές ίνες για μόνο ένα φρούτο.

Αγκινάρες

Καλές και της κονσέρβας, αλλά οι φρέσκες στην εποχή τους δεν συγκρίνονται με τίποτα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών – περισσότερα από σχεδόν κάθε άλλο λαχανικό – και μπορούν να αξιοποιηθούν στην κουζίνα με πολλούς τρόπους.

Λωτός

Οι λωτοί θα σας κάνουν να ξεχάσετε… το κρύωμα. Περιέχουν βιταμίνη C, και η γλυκιά τους γεύση δένει ωραία με πολλά φρούτα. Επιπλέον, σημαντικές ποσότητες βιταμινών, αντιοξειδωτικών, και ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες κι από το μήλο.

Παντζάρι

Το παντζάρι είναι εκπληκτική επιλογή για όσους γυμνάζονται αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, καθώς βοηθάει στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ο χυμός του, από την άλλη, ανακουφίζει την καρδιά μας από την σκληρή δουλειά που πρέπει να κάνει κατά την διάρκεια της γυμναστικής. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες του ισχυρού αντιοξειδωτικού β-καροτένιο.

Ρόδι

Το ρόδι είναι γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ο χυμός του ροδιού είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ένας τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε τους νόστιμους (αλλά ιδιαίτερους, το παραδεχόμαστε) σπόρους του είναι να τους ρίξετε σε σαλάτες, ή στην πρωινή σας βρώμη/κινόα.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών και φυτικών ινών, αλλά ταυτόχρονα είναι και καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Μην τα βράσετε, για να αποφύγετε το πίκρισμα που τους έχει δώσει τόσο (αδικαιολόγητα) κακή φήμη· ψήστε τα με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά, και θα μείνετε έκπληκτοι!

Cranberries

Για τα μούρα και την δράση τους έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης: Εκπληκτικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά και μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων όπως η υπέρταση.

Κάστανα

Τα κάστανα έχουν περίεργο διατροφικό προφίλ. Δεν θυμίζουν τόσο τους υπόλοιπους καρπούς, όσο τα δημητριακά ολικής άλεσης. Περιέχουν βιταμίνη C και καλούς υδατάνθρακες, είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.

Γλυκοπατάτα

Ας τα πιάσουμε με την σειρά: Μεγάλες δόσεις βιταμινών Β6 και C, πολλές φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και β-καροτένιο, το οποίο στον οργανισμό μας γίνεται βιταμίνη Α. Συγκεκριμένα, η γλυκοπατάτα μπορεί να μας προσφέρει από 3 μέχρι και 5 φορές την ημερήσια ανάγκη μας σε βιταμίνη Α. Και μην φοβάστε τις θερμίδες, μια πατάτα έχει μόλις 110.

Κουνουπίδι

Τεράστιες δόσεις φυτικών ινών, βιταμίνης C και καλίου, αλλά και πολύ καλές δόσεις σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Ένας τέλειος τρόπος για να το δοκιμάσετε είναι να το ρίξετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε “ρύζι”, το οποίο αποτελεί τέλεια βάση για stir-fry λαχανικών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου