Στην εποχή του «fitness» και των «smart gadgets» πχ. κινητών, τηλεοράσεων θα ήταν αδύνατο να λείπουν τα superfoods! Ο ορισμός των «superfoods» ή αλλιώς οι «υπερτροφές» προέκυψε από την ανάγκη να μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να καλύψει μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ή πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κτλ, καταναλώνοντας κάτι με λίγες θερμίδες. Πέρα λοιπόν από την «μόδα» ή το «μάρκετινγκ», στην κοινωνία των «κενών θερμίδων», η οποία όμως επιθυμεί να προσπαθήσει να τραφεί «υγιεινά», τα superfoods μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο ως “smart” τροφές.

Τα Superfoods, λοιπόν είναι τρόφιμα - ως επί το πλείστον φυτικά τρόφιμα, αλλά και ορισμένα ψάρια και γαλακτοκομικά - τα οποία θεωρούνται «θρεπτικά πυκνά». Σε καμιά περίπτωση δεν είναι απαραίτητα για την επίτευξη και την διατήρηση της υγείας και δεν είναι συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα. Επιπλέον, dεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια για τον προσδιορισμό του «τι είναι» και «τι δεν είναι» Superfood, σύμφωνα με την American Heart Association. 

Αν και ακούγοντας την λέξη superfood, το μυαλό μας πάει σε εξωτικά τρόφιμα, ως επί τω πλείστον «περίεργα» berries, ως superfood μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε «θρεπτικά» πυκνό τρόφιμο, όπως και είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ρόδι, το κακάο, το πράσινο τσάι κτλ.

Ας δούμε ποια superfoods πρόκειται να μπουν στο τραπέζι μας το 2018:

Τα φύτρα και τα ζυμωμένα τρόφιμα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στην διατροφή μας και πρόκειται να μας απασχολήσουν πιο πολύ αυτή την χρονιά.

Με το μούλιασμα, το φύτρωμα ή την βλάστηση, τα όσπρια, οι σπόροι και οι καρποί γίνονται πιο εύπεπτοι και τα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύκολα διαθέσιμα στο σώμα. Μειώνοντας δύσπεπτα συστατικά, αυτά τα τρόφιμα μπαίνουν ξανά στην διατροφή όσων τα απέφευγαν για φουσκώματα και άλλα πεπτικά προβλήματα ή δυσαπορρόφηση.

Η κατανάλωση ζυμωμένων προϊόντων πχ τουρσί, κεφίρ αυξάνει την περιεκτικότητα της διατροφής σε ζωντανούς μικροοργανισμούς, τα λεγόμενα προβιοτικά, που αποτελούν πλέον κορυφαίο εργαλείο στη σύγχρονη διαιτολογία.

Το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία τα προβιοτικά άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας σε συμπληρώματα ή σε εμπλουτισμένα τρόφιμα. Σήμερα τα προβιοτικά νερά αποτελούν μια νέα ανερχόμενη τάση στο εξωτερικό και επομένως τα περιμένουμε με ανυπομονησία και στη χώρα μας.

Μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον τομέα της υγείας και της διατροφής για το 2018 είναι η κάνναβη – hemp, η οποία είναι επίσης ιδιαίτερα θρεπτική και φορτωμένη με πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο και μικρότερη ποσότητα βιταμινών Α και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Μάλιστα, όλο και περισσότερες μελέτες ασχολούνται με πιθανά οφέλη της κατανάλωσης της στην υγεία.

Το βούτυρο ξηρών καρπών ήταν πολύ δημοφιλές πέρσι, με πολλούς να επιλέξουν να εγκαταλείψουν ζωικά προϊόντα επάλειψης υπέρ ενός φυτικού πολτού.  Φέτος τα έλαια ξηρών καρπών και σπόρων πρόκειται να μας απασχολήσουν αρκετά, καθώς το περιεχόμενό τους σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιο με τους ξηρούς καρπούς από τους οποίους προέρχονται. Τα έλαια από ξηρούς καρπούς περιέχουν συνήθως λιγότερο βλαπτικά trans-λιπαρά και είναι πολύ πιο υγιεινά για την καρδιά. Αν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στη νέα τάση, δοκιμάστε ένα έλαιο ψυχρής έκθλιψης πχ αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο ή καρύδας σε παρασκευές που δεν απαιτούν θερμότητα, πχ. σε σαλάτες.

Το Matcha, η μακά, η σπιρουλίνα και η σκόνη του πράσινου τσαγιού φαίνονται σιγά σιγά να δίνουν την θέση τους στην moringa. Η moringa έχει πιπεράτη, ελαφρώς πικρή γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και αμινοξέα. Λέγεται ότι βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και σταθεροποιεί την παραγωγή ισταμίνης. Παρά το γεγονός ότι δεν περιέχει καφεΐνη, προσφέρει ενέργεια και εγρήγορση. Δοκιμάστε να την προσθέσετε στο γιαούρτι, σε smoothies και χυμούς.

Τα μανιτάρια Chaga αν και δεν φαίνονται ιδιαιτέρως νόστιμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίλυση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα και όχι μόνο. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών είναι μια άλλη εντυπωσιακή ποιότητα των chaga, με περαιτέρω μελέτες που δείχνουν ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Από το αλεύρι από φαγόπυρο και το αλεύρι καρύδας, περνάμε στο αλεύρι μανιόκας ή ταπιόκας. Το αλεύρι αυτό χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο Μπαλί και τη Νότια Ασία. Είναι φιλικό για διατροφή paleo και vegan, αποτελώντας μια εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη. Αν και δεν είναι τόσο «πλούσιο» superfood, με την έννοια ότι δεν προσφέρει μια συντριπτική ποσότητα κάποιου διατροφικού συστατικού, αξίζει μια θέση στον κατάλογο των νέων υπερτροφών, λόγω της φυτικής του προέλευσης και των υποαλλεργικών ιδιοτήτων, που το καθιστά ιδανικό σε περιπτώσεις αλλεργιών, δυσανεξίας, αλλά και για τα φούσκωματα ή άλλα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Μετά την chia, τους κολοκυθόσπορους και το σουσάμι, οι σπόροι καρπουζιού σύντομα θα είναι το νέο trend μεταξύ των φανατικών superfood καταναλωτών. Για να τους απολαύσετε στο έπακρο πρέπει πρώτα να τους φυτρώσετε και να τους ξεφλουδίσετε. Ένα φλιτζάνι περιέχει 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι επίσης μια φανταστική πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β, ενώ περιέχει επίσης τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λίπη.

Μετά τα goji και τα acai ήρθε η ώρα για τα μούρα Maqui. Περιέχουν λιγότερα σάκχαρα,  λιγότερο πικρή γεύση, αλλά μεγάλη δόση αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και πολλές φυτικές ίνες.  Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην πέψη και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Προσθέστε μια με δύο κουταλιές στο γιαούρτι σας ή το smoothie σας για ενέργεια από το πρωινό σας

Τα απίστευτα οφέλη των ξηρών καρπών «τίγρη» (tigernuts) ή Κίτρινη κύπερη  τους καθιστούν σιγά-σιγά όλο και πιο δημοφιλείς για γλυκές και αλμυρές συνταγές. Τα μικρά καρύδια σε σχήμα σταφίδας περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου και φυτικών πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε και έχουν πρεβιοτικά που βοηθούν στην πέψη. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο είναι ένα φυσικό μυοχαλαρωτικό, ενώ μπορούν εύκολα να αλεσθούν για να γίνουν αλεύρι ή φυτικό γάλα, ακόμα και έλαιο.

Αξίζει να προσέχουμε ότι ο ισχυρισμός «καλή πηγή» σημαίνει ότι μία μερίδα παρέχει τουλάχιστον το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μιας θρεπτικής ουσίας, ενώ ο ισχυρισμός «εξαιρετική πηγή» σημαίνει ότι μια μερίδα παρέχει τουλάχιστον το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μιας θρεπτικής ουσίας.

Τα  superfoods δεν αποτελούν πανάκεια. Η αυξημένη κατανάλωσή τους εις βάρος άλλων τροφίμων, μπορεί ακόμα και να επιβαρύνει το βάρος μας ή να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες. Επιπλέον, πολλά από τα superfoods στο εμπόριο, για να είναι γευστικά, μπορεί να είναι επιβαρυμένα με ζάχαρη ή να τα προτιμάμε σε παρασκευές, όπως μπάρες ή επιδόρπια κτλ, που όταν υπερκαταναλώνονται επιβαρύνουν τον οργανισμό, αντί να τον ωφελούν.

Επομένως, δώστε προσοχή και επιλέξτε όσον δυνατόν πιο ανεπεξέργαστες «υπερτροφές» ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής και όχι σε αντικατάστασή της. Το «κλειδί» για καλή υγεία είναι το να καταναλώνει κανείς μια ποικιλία τροφίμων, στις σωστές ποσότητες, ανεξάρτητα από πιθανούς διατροφικούς ισχυρισμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]