Θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι  μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί,  τα καρύδια περιέχουν καλά, υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και μας προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3. Επιπλέον, περιέχουν σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που, σε συνεργασία με τα λιπαρά τους, προσφέρουν τεράστια οφέλη στην υγεία αλλά και στην λειτουργία του εγκεφάλου μας. Τα ω-3, συγκεκριμένα, μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και βοηθούν στο να στέλνονται καλύτερα σήματα στον υπόλοιπο οργανισμό.  Η βιταμίνη Ε και το φολικό οξύ (κομμάτι του συμπλέγματος βιταμινών Β) βελτιώνουν τη μνήμη.

Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες που κατέληξαν ότι τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, όπως και στην αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με αυτήν.

Το περιοδικό Journal of Nutrition, επίσης, ενημερώνει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Συγκεκριμένα, μια έρευνα του British Journal of Nutrition έδειξε πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 37%.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καρυδιών με μέτρο δεν προκαλεί αύξηση βάρους, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες θερμίδες τους προέρχονται από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, που μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελέσουν υπέροχο κομμάτι ενός πλάνου αδυνατίσματος.

Τέλος, τα καρύδια αποτελούν δυνατό σύμμαχο του πεπτικού μας συστήματος, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τη χλωρίδα του εντέρου, ειδικά ορισμένα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι φυτικές ίνες των ξηρών καρπών προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του εντέρου μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με κίνδυνο για την καρδιά [μελέτη]
Κίρρωση του ήπατος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Eνόχληση, πόνος, κάψιμο, ερεθισμός λαιμού και άνοιξη