Με το όνομα ξύδι, εννοούμε το γνωστό ευφραντικό και μέσο συντήρησης, το οποίο το παίρνουμε ή με απευθείας ΟΞΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ αλκοολούχων ποτών ή έμμεσα με αραίωση του ΟΞΑΡΩΜΑΤΟΣ.

Το ξύδι που παίρνουμε χωρίζεται, διακρίνεται και ονομάζεται ανάλογα με την πρώτη ύλη που το παίρνουμε. Δηλαδή το αλκοολούχο ξύδι (από αποστάγματα), το σταφιδόξυδο, το μπυρόξιδο, το βυνόξυδο κλπ. Εκτός των ξυδιών τα οποία παίρνουμε από ζύμωση διαφόρων αλκοολούχων ποτών, υπάρχει στο εμπόριο και το ξύδι που παράγεται με ξηρή απόσταξη των ζύθων και ονομάζεται ΟΞΑΡΩΜΑ (περιέχει περίπου 80% οξικό οξύ) και όταν αυτό αραιωθεί με νερό μπορούμε να πάρουμε ξύδι.

Το ξύδι είναι ένα αραιό διάλυμα του οξικού οξέως, το οποίο παράγεται συνήθως με οξείδωση της αιθυλικής αλκοόλης. Η οξείδωση αυτή γίνεται δια της οξικής ζύμωσης κατά την οποία ορισμένα βακτήρια τα οποία μεταφέρουν το ένζυμο αλκοολοξειδάση και αυτό μεταφέρει το οξυγόνο του αέρος στην αιθυλική αλκοόλη.

Έτσι λοιπόν αλκοολούχα ποτά τα οποία περιέχουν αλκοόλη όχι μικρότερη του 2% και ανώτερη του 12% ανακατεύονται με λίγο ξύδι και καλλιέργειες βακτηριδίων και αφήνεται στην κατάλληλη θερμοκρασία (18οC- 35οC) και με άφθονη παροχή αέρα. Όταν χρησιμοποιείται καθαρό διάλυμα αλκοόλης παίρνουμε άχρωμο ή ελαφρώς υποκίτρινο ξύδι. Όταν όμως σαν πρώτη ύλη έχουμε κρασί ή μπύρα το παραγόμενο ξύδι έχει κατά το περισσότερο δυνατόν, το άρωμα, τη γεύση και το χρώμα της ύλης που χρησιμοποιήθηκε.

Τα διάφορα ξύδια έχουν οξύτητα η οποία εκφράζεται σε οξικό οξύ από 4%-12%. Πάνω από 12% δεν υπάρχουν ξύδια διότι θανατώνονται οι μικροοργανισμοί.

Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το ξύδι είναι φάρμακο στον υψηλό πυρετό, στο άσθμα, την δηλητηρίαση, ταχυκαρδίες, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και άλλα.
Διαλύστε δυο κουταλιές ξύδι (κρασόξυδο ή μηλόξυδο) σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το. Μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα.
Το παγωμένο ξύδι ανακουφίζει από τα εγκαύματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS