Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλάτι) και αναψυκτικά light έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της νεφρικής τους λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Νεφρολογικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 3000 γυναίκες στις οποίες σε χρονικό διάστημα 11 ετών η αυξημένη κατανάλωση αλατιού είχε αρνητική επίδραση στη νεφρική λειτουργία. Στη δεύτερη μελέτη η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών light ημερησίως βρέθηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο μείωσης της νεφρικής λειτουργίας, ενώ δεν παρατηρήθηκε η ίδια συσχέτιση για τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα των μελετών αφορούν τους συγκεκριμένους πληθυσμούς, επομένως δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αυτές οι συσχετίσεις ισχύουν και για το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, καλό είναι όσο μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού (από επεξεργασμένα τρόφιμα, στο πιάτο μας αλλά και κατά το μαγείρεμα) και αναψυκτικών (light και κανονικών).

Πηγές:
American Society of Nephrology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα