Τα σνακς αποτελούν ουσιαστικά τα ενδιάμεσα γεύματά μας μέσα στην ημέρα, δεκατιανό και απογευματινό! Επίσης, μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος καθώς δεν μένουμε νηστικοί για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την υψηλή αίσθηση πείνας και να μην επιθυμούμε να υπερκαταναλώσουμε φαγητό κατά τα κύρια γεύματα, μεσημεριανό και βραδινό! Επιπλέον, τα ενδιάμεσα γεύματα φαίνεται ότι βοηθούν στην καλή ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων όπως γλυκόζη (αποφυγή υπογλυκαιμίας), χοληστερόλη και τριγλυκερίδια! Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι το δεκατιανό γεύμα συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στη δουλειά μας αλλά και στην καλύτερη επίδοση των παιδιών στο σχολείο! 

Παρακάτω σας παραθέτουμε σνακς με λιγότερες από 100 θερμίδες! Να αναφέρουμε ότι κατά βάση οι θερμίδες είναι ανάλογες της ποσότητας της τροφής… γι΄ αυτό θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε σνακς που είναι ολιγοθερμιδικά αλλά συνδυάζουν και την υψηλή ποιότητα (υψηλή θρεπτική αξία)!

1 μικρό Φρούτο

Κατά βάση 1 μικρό φρούτο μας παρέχει περίπου 60 θερμίδες! Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και τα περισσότερα από αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες! Μας παρέχουν ενέργεια με λίγες θερμίδες και συστήνεται να καταναλώνουμε 2-3 φρούτα καθημερινά! 

Αποξηραμένα φρούτα (π.χ 3 δαμάσκηνα, 4 βερίκοκα, 2 κ. σούπας σταφίδες)

Αποξηραμένα φρούτα που δεν είναι επεξεργασμένα με ζάχαρη, όπως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα… μας παρέχουν κ εκείνα περίπου 60 θερμίδες στην ποσότητα που αναφέρουμε παραπάνω! Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να καταναλωθούν εύκολα στη δουλειά ή στη βόλτα και μας παρέχουν μια γλυκιά γεύση, οπότε μας δίνουν την αίσθηση του γλυκού!

Ξηροί καρποί (π.χ 5 ολόκληρα ή 10 μισά καρύδια, 10 αμύγδαλα)

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς στην ποσότητα της μίας σφιχτής γροθιάς! Τα 5 ολόκληρα ή 10 μισά καρύδια και τα 10 αμύγδαλα μας παρέχουν σχεδόν 100 θερμίδες! Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες, πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ("καλά" λιπαρά οξέα) με αποτέλεσμα να προάγουν την υγεία της καρδιάς! 

1 Μπάρα δημητριακών

Στο εμπόριο κυκλοφορούν μπάρες δημητριακών με διάφορες γεύσεις, από διάφορες εταιρείες που μας παρέχουν περίπου 100 θερμίδες! Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών αλλά και κάποιων μικροθρεπτικών συστατικών (π.χ σίδηρο, ασβέστιο). Μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να φτιάξετε τη δική σας μπάρα και να χρησιμοποιήσετε υλικά όπως κουάκερ, βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα μαύρη, αποξηραμένα φρούτα… προσοχή μόνο στην ποσότητα (περίπου 20-25 γρ.). Η μπάρα δημητριακών μεταφέρεται πολύ εύκολα στη δουλειά ή στη βόλτα και αποτελεί μία πηγή γλυκιάς γεύσης αντί του γλυκού!

2 Κράκερς ή 2 κριτσίνια ή 2 κουλουράκια καρότου

Οι επιλογές αυτές είναι εύκολο να υπάρχουν στο συρτάρι του γραφείου μας ή στην τσάντα μας και να μας παρέχουν ενέργεια τη στιγμή που θα τη χρειαστούμε! Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και μπορούν να μας παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες αν προτιμήσουμε τα ολικής αλέσεως! 

1 Αυγό

Το αυγό μας παρέχει 70-90 θερμίδες, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, ιωδίου, σεληνίου. Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας δίνοντας μας υψηλή αίσθηση κορεσμού! Μπορεί να καταναλωθεί βραστό ή ποσέ! Η κατανάλωση 2-3 αυγών την εβδομάδα είναι μία καλή ποσότητα!

20 γρ. Σοκολάτα ή 1 σοκολατάκι με 1 καρύδι ή με 1 αμύγδαλο ή με 1 αποξηραμένο φρούτο

Μπορείτε να καταναλώσετε τις παραπάνω επιλογές, τρώγοντας σοκολάτα ή κάποιο σοκολατάκι (που μπορεί να έχετε φτιάξει και μόνοι σας) χωρίς να έχετε τύψεις για τις θερμίδες! Είναι μία καλή επιλογή για λίγο γλυκό όταν αισθανθείτε ότι θέλετε τη γλυκιά γεύση στο στόμα σας! Μπορείτε να προτιμήσετε σοκολάτα με στέβια ή μαύρη σοκολάτα! Η σοκολάτα είναι καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και μας παρέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, καφεΐνη, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Ε και D. Φαίνεται πως έχει οφέλη στην υγεία μας συμβάλλοντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην υγεία της καρδιάς και στην καλύτερη διάθεση, ενώ δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου! Μέχρι 100 γρ. σοκολάτα είναι μία καλή ποσότητα για το γλυκό της εβδομάδας! 

1 μπάλα Παγωτό βανίλια (50 γρ.)

Το παγωτό αποτελεί αγαπημένο γλυκό πολλών! Τα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχει είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες [συμπλέγματος Β (Β12, κ Β6), λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E και Κ)] και μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο). Το λίπος που μας παρέχει είναι κυρίως κορεσμένο ("κακό λίπος") και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά του παγωτού. Τέλος, περιέχει και ένα συστατικό το λινολεϊκό οξύ ("καλό λίπος"), που βάσει ερευνών αποτελεί προστασία έναντι καρκίνων, όπως του μαστού. Προτιμήστε γεύσεις πιο απλές (βανίλια) ή φτιάξτε το δικό σας παγωτό σπίτι! Η κατανάλωση 2-3 μπάλες παγωτού μέσα στην εβδομάδα, ως το γλυκό της εβδομάδας είναι επιτρεπτή!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Αφρικανική σκόνη: Πού είναι το υπουργείο Υγείας;