Κάποιος θα έλεγε πως το καλοκαίρι, με όλη την ανυπόφορη ζέστη, δεν είναι καιρός για σούπες. Και θα έκανε μεγάλο λάθος, καθώς οι παρακάτω σούπες σερβίρονται κρύες και είναι γεμάτες υγιεινά λαχανικά και πολλά θρεπτικά συστατικά – χωρίς να μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, τις σούπες του καλοκαιριού μας.

Σούπα με ginger και καρότο

Σερβίρει 8 άτομα, 1 κούπα/σερβίρισμα. Θερμίδες/κούπα: 114

Θα χρειαστούμε

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, κομμένο
  • 1 κομμάτι ginger, ξεφλουδισμένο, στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη
  • 10-12 καρότα, σε φέτες
  • 6 κούπες ζωμός λαχανικών
  • Χυμός λεμονιού
  • 1 κούπα γιαούρτι πλήρες
  • Αλατοπίπερο

Πρώτα ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε το ginger και το σκόρδο, και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία σε μεσαία προς ψηλή, και ανακατεύουμε μέσα τα καρότα. Ρίχνουμε μέσα τον ζωμό λαχανικών, καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Ρίχνουμε την θερμοκρασία πίσω στην μεσαία, και μαγειρεύουμε μέχρι τα καρότα να γίνουν πολύ μαλακά, για περίπου 25 λεπτά. Παίρνουμε την σούπα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Έπειτα, λίγο-λίγο, βάζουμε την σούπα στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει την μορφή πουρέ, την μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Μόλις πριν την σερβίρουμε, ανακατεύουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και το γιαούρτι.

Κρύα μπορστ

Σερβίρει 4 άτομα. Θερμίδες/μερίδα: 199

Θα χρειαστούμε:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίου μεγέθους κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο
  • 3 με 4 παντζάρια
  • 4 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κούπα γιαούρτι πλήρες
  • 1/4 της κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να μαλακώσει, για 6-8 λεπτά περίπου. Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και κόβουμε το καθένα σε οκτώ κομμάτια. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα, και προσθέστε τον ζωμό. Ανεβάστε την θερμοκρασία, και προσθέστε αλάτι. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει. Όταν έχει πάρει μια βράση, χαμηλώστε την φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι τα παντζάρια να μαλακώσουν και έχουν μειωθεί τα υγρά, δηλαδή περίπου 45 λεπτά. Πάρτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε την σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν πουρές, και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν σερβίρετε την σούπα, προσθέστε το γιαούρτι και το ξύδι, καθώς και το αλατοπίπερο.

Σούπα με σπανάκι και αβοκάντο

Σερβίρει 4 άτομα. Θερμίδες/μερίδα: 243

Θα χρειαστούμε:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, κομμένο
  • 300 γραμμάρια σπανάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2½ κούπες γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κούπες ζωμό κοτόπουλου
  • Αλατοπίπερο
  • 2 ώριμα αβοκάντο, χωρίς την φλούδα και το κουκούτσι, κομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • Χυμός 1 λεμονιού

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε τακτικά, μέχρι να μαλακώσει, για 6-8 λεπτά περίπου. Στύβουμε καλά το σπανάκι, ώστε να μην υπάρχει περιττό νερό, αφού το πλύνουμε καλά. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία, και προσθέτουμε το σπανάκι. Ρίχνουμε το αλεύρι από πάνω και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό. Μαγειρεύουμε, ανακατεύουμε συνέχεια, για να μην βράσει, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρώς πηχτό, περίπου για 8 λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το αφαιρούμε από την φωτιά, αφήνοντάς το να κρυώσει για λίγο. Στο μπλέντερ, έπειτα, το χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Μεταφέρουμε την σούπα σε ένα μεγάλο μπολ, εκτός από 2 κούπες, που τις αφήνουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το αβοκάντο στο μπλέντερ και το χτυπάμε με την σούπα που έμεινε, κι έπειτα τις ανακατεύουμε. Αφήνουμε την σούπα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Γκασπάτσο με πράσινη ντομάτα

Σερβίρει 6 άτομα. Θερμίδες/μερίδα: 228

  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κούπα ψίχουλα από φρέσκη ψίχα ψωμιού
  • 1/4 της κούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1/3 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πράσινες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, πλυμμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 αγγούρια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα κουκούτσια, σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλατοπίπερο
  • Προαιρετικά, κρουτόν για γαρνιτούρα

Προσθέτουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τα ψίχουλα, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο, κι έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες, τα αγγούρια, το θυμάρι και τον μαϊντανό. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν σούπα, αλλά τα κομμάτια των λαχανικών να μην έχουν διαλυθεί πλήρως. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 2 κούπες παγωμένο νερό, και αλατοπίπερο. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, και πριν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με κρουτόν.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος