Παρατηρείται μεγάλη ποικιλία συνταγών, οι οποίες συνδυάζουν κατανάλωση κρέατος και λαχανικών, στην ελληνική συνταγογραφία και μία από αυτές είναι και αυτή.

 Όπως έχουμε αναφέρει, καμία ομάδα τροφίμων, ούτε αυτή του κρέατος, ακόμα και αν δεν πρόκειται για άπαχο φιλέτο, αλλά για ένα φυσιολογικό χοιρινό μπούτι, δεν πρέπει να αποκλείεται από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός υγιούς ανθρώπου.

Υλικά (8 μερίδες)

  • 1 κιλό χοιρινό άπαχο
  • ½ κιλό πράσα
  • 4-5 μέτρια καρότα
  • 12 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 12 μικρές πατάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • αλάτι – πιπέρι – λεμόνι
  • κορν φλάουρ
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, τις πατάτες και την πιπεριά. Κόβετε το χοιρινό σε οκτώ μερίδες και το σοτάρετε με το κρεμμύδι. Προσθέτετε στην ίδια κατσαρόλα, τα λαχανικά που έχετε καθαρίσει, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να ψηθεί το φαγητό σε μέτρια φωτιά.

 Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε το ελαιόλαδο, διαλύετε το κορν φλαουρ σε μισό ποτήρι νερό και ρίχνετε το διάλυμα στην κατσαρόλα, για να 'δέσει' ο ζωμός. Στο τέλος στύβετε ένα λεμόνι.

Θρεπτική Αξία

Θερμίδες/μερίδα: 550
Πρωτεΐνες: 40 γρ.
Υδατάνθρακες: 27 γρ.
Λίπη: 32 γρ.
Χοληστερόλη: 117 mg

Σχόλιο

Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα ερευνητικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιου, αρνίσιου και χοιρινού) και αλλαντικών, σχετίζεται με μέτρια, αλλά σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, καθώς και με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη.

Η λέξη-κλειδί στον παραπάνω συσχετισμό είναι το επίθετο υψηλή, δηλαδή κατανάλωση κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Όμως, το κόκκινο κρέας έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Συγκεκριμένα, παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο αίμης. Παράλληλα, το κρέας είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελεί μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος και προσφέρει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο.

Σχετικά με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, έχει φανεί πως ο συνδυασμός κρεμμυδιών και ελαιολάδου έχει μία αγγειοδιασταλτική δράση, η οποία οδηγεί σε μείωση της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων.

Επιπλέον, η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στα κρεμμύδια και στα πράσα, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό αναστολέα της οξειδωτικής βλάβης της LDL (κακής) χοληστερόλης, τουλάχιστον στο εργαστήριο.

Εξάλλου, ενώ αρκετά φλαβονοειδή απορροφώνται σε μικρό βαθμό από τα διάφορα τρόφιμα που αποτελούν πηγές τους, η κουερσετίνη απορροφάται κατά 52%, ποσοστό σαφώς ανώτερο σε σχέση με την απορροφησιμότητα άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Αυτό σημαίνει πως οι συγκεντρώσεις της στο πλάσμα του αίματος μπορούν να είναι επαρκείς, ώστε να υπάρχει αυξημένη αντιοξειδωτική δραστηριότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]