Πρόκειται για ένα πλήρες γεύμα, το οποίο, αν συνοδευτεί με ένα φρούτο ως επιδόρπιο, γίνεται ισορροπημένο και ως προς τις αναλογίες του σε θρεπτικά συστατικά. Το μυδοπίλαφο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γευστικότατο και συνάμα υγιεινό πιάτο για το καλοκαιρινό ή φθινοπωρινό βράδυ, δεδομένου πως τα φρέσκα μύδια αφθονούν αυτήν την εποχή και έχουν τη λιγότερη χοληστερόλη από όλα τα οστρακοειδή.

Παράλληλα προσφέρουν αξιοσημείωτα ποσά βιταμίνης C, γεγονός που δεν είναι σύνηθες για τα θαλασσινά και αποτελούν την πλουσιότερη πηγή σιδήρου, μαζί με τα κυδώνια.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • ½ κιλό φρέσκα μύδια
  • ½ κιλό ρύζι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Aλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε εξωτερικά τα μύδια με ψιλό σύρμα, ώστε να απομακρυνθεί η άμμος και τα ξεπλένετε πολύ καλά. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και αφού ζεσταθεί, προσθέτετε τα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο και τα αφήνετε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια προσθέτετε τα μύδια, τη ντομάτα, το σκόρδο και λίγο νερό και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Έπειτα, προσθέτετε το ρύζι και το ανάλογο νερό (1 φλιτζάνι ρύζι: 2 φλιτζάνια νερό) και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.


Σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Θρεπτική Αξία
Θερμίδες: 405
Πρωτεΐνες: 20 γρ.
Υδατάνθρακες: 44,5 γρ.
Λίπη: 16 γρ. (εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 10,5 γρ.)
Χοληστερόλη: 42,5 mg
Βιταμίνη Β12: 62 μg
Βιταμίνη C: 28 mg
Σίδηρος: 19 mg

Σχόλιο

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία, εφόσον δρα ως μεταφορέας οξυγόνου, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητος σε οξειδωτικές αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος σε ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση αμινοξέων, ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου, ο σίδηρος της αίμης, ο οποίος είναι πολύ καλά απορροφήσιμος και βρίσκεται στο κρέας και το συκώτι και ο σίδηρος που δεν προέρχεται από την αίμη, ο οποίος μεταξύ άλλων βρίσκεται και στα μύδια. Αυτή η μορφή δεν απορροφάται τόσο καλά όσο η πρώτη, παρόλα αυτά, η ύπαρξη βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λίπος των μυδιών προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία θρεπτικά πολύτιμη επιλογή. Εξάλλου, το λίπος των μυδιών, καθώς και το ελαιόλαδο, έχει υποστηριχθεί, από πρόσφατες έρευνες, πως εμφανίζει αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό αρωγό στη θεραπεία ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.

Επιπλέον, τα μύδια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων κυττάρων και συγκεκριμένα στη σύνθεση του DNA και του RNA, συμμετέχει στην προστασία των νευρικών ινών και προωθεί την ομαλή τους ανάπτυξη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας