Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή με χαμηλές θερμίδες και συνδυασμό δύο τροφίμων με εξαιρετική διατροφική αξία. Τα καλαμαράκια αποτελούν εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών που η κατανάλωση τους φαίνεται να δρα προστατευτικά στη λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος.

Το κους-κους το οποίο ως δημητριακό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες συμβάλλει με τη σειρά του στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Υλικά (4 άτομα)

800 γρ. καλαμαράκιa, 250 γρ. κους-κους, ½ lt. νερό, 3 κ. σ ελαιόλαδο, 1 πιπεριά κόκκινη, μαϊντανό, αλάτι.

Εκτέλεση

Αρχικά βράζουμε το κους κους ανακατεύοντάς το συχνά. Όταν βράσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα τρυπητό για να φύγει το νερό. Στην συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια. Τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε.

Τα βάζουμε στο γκριλ για ένα τέταρτο περίπου. Στο διάστημα αυτό κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στο κους κους μαζί με τον μαιντανό. Ανακατεύουμε και όταν τα καλαμαράκια ροδίσουν τα βγάζουμε από το γκριλ για να τα σερβίρουμε.

Θρεπτική αξία
Ενέργεια/μερίδα (kcal): 409
Πρωτείνη (γρ): 27
Λίπος (γρ): 21
Υδατάνθρακες(γρ): 28

Σχόλιο

Τροφή χαμηλών θερμίδων, τα καλαμαράκια αποτελούν ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό μας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Πολύς κόσμος πάντως τα αποφεύγει εξ’ αιτίας της ιδιαιτέρως διαδεδομένης αντίληψης ότι αυτά, όπως και γενικότερα όλα τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και συνεπώς αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την καρδιά.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί είναι μεν τα καλαμάρια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ωστόσο αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος καθώς ο οργανισμός μας, μέσω ενός ρυθμιστικού μηχανισμού από το συκώτι ελέγχει και διατηρεί σταθερά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα του.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν