Η ντομάτα είναι γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία. Με πολύ λίγες θερμίδες, μας προσφέρει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, ειδικά εναντίον του καρκίνου του προστάτη. Ας δούμε λοιπόν μερικούς ωραίους τρόπους να την συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Μια ισπανική σάλτσα

Σοτάρετε τις κομμένες ντομάτες στο τηγάνι, μαζί με σκόρδο, και έπειτα ρίξτε τις στο μπλέντερ, μαζί με αμύγδαλα, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι μπαλσάμικο. Η σάλτσα Ρομέσκο είναι έτοιμη.

Στο γκριλ

Τα ψητά λαχανικά είναι άλλος ένας υπέροχος τρόπος να τα απολαύσουμε, εντείνοντας τη γεύση τους. Κόψτε τις ντομάτες στην μέση, και τοποθετήστε τις στο γκριλ – με την κομμένη πλευρά να βλέπει προς τα κάτω – μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν. Η ζέστη, επίσης, ενισχύει την δράση του αντικαρκινικού λυκοπένιου.

Κρύα σούπα

Διαλέξτε τις πιο ζουμερές ντομάτες που θα βρείτε, και χρησιμοποιήστε τις μαζί με άλλα λαχανικά, όπως κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και αγγούρι, σε αναλογία 3 προς 1. Για να δοκιμάστε μια πολύ ιδιαίτερη κρύα σούπα, επίσης, δοκιμάστε να αναμείξετε ντομάτα με καρπούζι—άλλο ένα φρούτο γεμάτο με λυκοπένιο.

Σάντουιτς με ντομάτα

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα κομμένη σε χοντρές φέτες, ένα πράσινο λαχανικό όπως η ρόκα, και – αν θέλετε – μια φέτα βραστή γαλοπούλα. Θα ήταν ακόμα πιο υγιεινό αν, αντί για αλλαντικό, χρησιμοποιούσατε ένα ψητό κομμάτι, αλλά σίγουρα το αλλαντικό είναι πιο εύκολη επιλογή. Αντί για μαγιονέζα, επιλέξτε μουστάρδα, και το σάντουιτς θα είναι υγιεινό και αρκετά χαμηλό σε θερμίδες.

Ζεστή ντοματόσουπα

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε μια σούπα από ντομάτα. Απλά σιγοβράζουμε με λίγο νερό ντομάτες και κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και γάλα—και ίσως λίγη μαγειρική σόδα για να κόψουμε την όξινη γεύση της ντομάτας—και έπειτα χτυπάμε τα υλικά στο μπλέντερ.

Γλυκό και πικάντικο τσάτνεϊ

Αυτό το ινδικό πιάτο αποτελεί τέλειο συνοδευτικό. Μαγειρέψτε ντομάτες με κρεμμύδι, καστανή ζάχαρη, τζίντζερ και ξύδι, μέχρι το μείγμα να πήξει. Ταιριάζει υπέροχα σαν συνοδευτικό σε σαλάτες ή τυριά, αλλά και σαν spread στο ψωμί.

Μερικές μικρές συμβουλές…

…επιλέξτε ντόπια προϊόντα, καθώς μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για την ποιότητά τους
…όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, προτιμήστε τις από τις κονσέρβες
…αν δεν βρίσκετε αρκετά ώριμες ντομάτες, λίγο μαγείρεμα μπορεί να εντείνει την γεύση τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;