Η διατροφή μας, όπως ξέρουμε, αφορά την καλή κατάσταση της υγείας μας, από κάθε άποψη. Και, φυσικά, ο εγκέφαλός μας δεν εξαιρείται. Οι παρακάτω συνταγές θα σας προσφέρουν μια γερή δόση από όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά που το μυαλό σας έχει ανάγκη.

Μια ιδιαίτερη πίτσα

Γεμίστε με βιταμίνη Β12, που βοηθά στη δημιουργία σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ώστε να έχετε πιο καθαρό μυαλό από ποτέ, και να προλάβετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σερβίρει 4 άτομα, 408 θερμίδες ανά μερίδα των δύο μικρών κομματιών

Θα χρειαστούμε
230 γραμμάρια στρείδια, πλυμένα καλά
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
¼ κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 κούπες φύλλα λαχανίδας
230 γραμμάρια ζύμη για πίτσα, ολικής άλεσης
½ κούπα τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1 κούπα ρόκα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει, σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τα στρείδια, την καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε και βγάζουμε το κρέας των στρειδιών από το κέλυφος. Τα κόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το αλάτι στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα φύλλα λαχανίδας και χτυπάμε ξανά μέχρι να αναμειχθούν. Απλώνουμε τη ζύμη και πρώτα στρώνουμε το μείγμα της λαχανίδας. Έπειτα, τοποθετούμε τα στρείδια και το τυρί. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά και έπειτα τοποθετούμε πάνω την ρόκα. Σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα λαχανίδας με σπαράγγια, ελιές και ξύσμα πορτοκαλιού

Βιταμίνη Κ και Α, που προστατεύουν και οι δύο την υγεία του εγκεφάλου, σε μία πολύ νόστιμη σαλάτα.

Για 4 άτομα, με 205 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
250 γραμμάρια λαχανίδα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 πορτοκάλια
450 γραμμάρια σπαράγγια, με τα κοτσάνια κομμένα
½ κούπα ελιές, χωρίς το κουκούτσι και κομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κούπα αμύγδαλα

Κόψτε τα φύλλα της λαχανίδας και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο. Σπάστε τα φύλλα με τα χέρια σας για περίπου ένα λεπτό. Κόψτε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε λεπτές φέτες και προσθέστε την στο μπολ. Αφού κόψετε τα κοτσάνια και ξεφλουδίσετε τα σπαράγγια, τοποθετήστε τα στο μπολ και ανακατέψτε μαζί με την πάπρικα και τις ελιές. Έπειτα, τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν σερβίρετε τη σαλάτα, τοποθετήστε από πάνω πολύ λεπτές φέτες πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα.

Φριτάτα με κινόα και μανιτάρι

Αυτό το πιάτο περιέχει σελήνιο, που προστατεύει την υγεία του θυρεοειδούς, άρα συμβάλλει στην καλή μας διάθεση και το βάρος μας. Επιπλέον, τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Για 6 άτομα, με 232 θερμίδες ανά μερίδα
Θα χρειαστούμε:
¾ της κούπας μη μαγειρεμένη κινόα (ή 1 ½ κούπες μαγειρεμένη)
6 μεγάλα αυγά
½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα
¼ της κούπας κομμένος βασιλικός
2 κουταλιές της σούπας εστραγκόν
1 κουταλιά του τσαγιού θυμάρι
Μαύρο πιπέρι
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κούπα κομμένα μανιτάρια—ό,τι είδος θέλετε
Ελαιόλαδο
¼ της κούπας ελιές, χωρίς το κουκούτσι

Μαγειρέψτε την κινόα και αφήστε την να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και έπειτα προσθέστε την κινόα, την παρμεζάνα, τα βότανα, το πιπέρι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Καλύψτε τον πάτο ενός τηγανιού με λάδι, και μαγειρέψτε σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τις ελιές, για 2-3 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Έπειτα, τοποθετήστε την φριτάτα στον φούρνο για 3-4 λεπτά, και όταν την βγάλετε, κόψτε την σε έξι κομμάτια. Σερβίρετε αμέσως.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις