Ένα από τα παράπονα που θα κάνει ο περισσότερος κόσμος για τις σαλάτες είναι πως σύντομα μπορούν να γίνουν βαρετές. Λίγο μαρούλι, λίγο κοτόπουλο, λίγη ποικιλία. Αυτό όμως είναι ένα τεράστιο λάθος, επειδή υπάρχουν σαλάτες τόσο πρωτότυπες και πολύχρωμες, που θα κάνουν τα πιάτα σας να θυμίζουν καμβά. Ας δούμε μερικές από αυτές…

Σαλάτα με γαρίδες, κάρδαμο, ραπανάκια και μέντα

Μερίδες: 4, Θερμίδες: 188

Θα χρειαστούμε:
Περίπου 20 γαρίδες, χωρίς το κέλυφος
Λίγο αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Φρέσκο χυμό λεμονιού
Λίγο κάρδαμο
5 ραπανάκια σε πολύ λεπτές φετούλες
¼ της κούπας φύλλα μέντας
¼ της κούπας τυρί φέτα
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες, και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις μαγειρεύουμε για περίπου 3 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τις σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζουμε τα ραπανάκια και το κάρδαμο, μαζί με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε με τις γαρίδες, την μέντα και τα το τυρί.

Σαλάτα φράουλα-ρόκα, με προσούτο

Μερίδες: 4, Θερμίδες: 155

Θα χρειαστούμε:
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 ½ κουταλιές του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλατοπίπερο
1 ½ κούπες φράουλες, κομμένες
1/3 της κούπας κομμένο κρεμμύδι
4 λεπτές φέτες προσούτο
6 κούπες φύλλα ρόκας
Λίγο τυρί φέτα
Αναμειγνύουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (μέχρι και το αλατοπίπερο) σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις φράουλες και το κρεμμύδι, και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τσιγαρίζουμε το προσούτο. Το αφήνουμε να κρυώσει, και το θρυμματίζουμε. Σε ένα άλλο μπολ, τοποθετούμε την ρόκα με το τυρί, έπειτα προσθέτουμε τις φράουλες και το κρεμμύδι με το dressing από βαλσάμικο και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε με το προσούτο για γαρνιτούρα.

Σαλάτα με σπανάκι και ψητό λουκάνικο

Σερβίρει: 4, Θερμίδες: 203

Θα χρειαστούμε:
4 λουκάνικα από κοτόπουλο ή γαλοπούλα
12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
1 ½ κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο αλατοπίπερο
10 κούπες σπανάκι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Ετοιμάστε το γκριλ και ψήστε τα λουκάνικα, αφού τα έχετε τρυπήσει με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, για 8 λεπτά. Έπειτα, ψήστε ελαφρώς στο γκριλ τις ντομάτες και το κρεμμύδι, με το αλατοπίπερο. Μεταφέρετέ τα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με το σπανάκι. Σε ένα μικρότερο μπολ, αναμείξτε τη μουστάρδα, το ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, μαζί με λίγο αλατοπίπερο. Κόψτε τα λουκάνικα σε φέτες και σερβίρετε με τα λαχανικά και το dressing.

Πολύχρωμη και υγιεινή

Μερίδες: 4, Θερμίδες: 278

Θα χρειαστούμε:
¼ της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Λίγο αλατοπίπερο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Καρδιές και φύλλα μαρουλιού
1 κούπα ρεβύθια σε κονσέρβα, στραγγισμένα
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη
1 κούπα ντοματίνια, κομμένα
1 κούπα αγγούρι, κομμένο
¼ της κούπας ελιές
1/3 της κούπας θρυμματισμένο τυρί φέτα
Φρέσκα φύλλα δυόσμου
2 πιτάκια ολικής άλεσης
Ανακατεύουμε τα πρώτα 4 υλικά, μέχρι το αλατοπίπερο. Έπειτα, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, στρώνουμε σαν βάση το μαρούλι και έπειτα τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά, χωρισμένα. Ρίχνουμε το dressing και τα φύλλα δυόσμου πριν το σερβίρισμα, και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τα ψημένα πιτάκια.