Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Ναι, έχουμε 2016 και όταν ακούμε την συγκεκριμένη παροιμία των γιαγιάδων μας, είναι δύσκολο να συγκρατήσουμε εκείνο το άβολο χαμόγελο, αλλά αυτό δεν κάνει την δήλωση αυτή λιγότερο αληθινή. Τα μήλα είναι σούπερ υγιεινά, πολύ νόστιμα, γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Και βρήκαμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές για να το απολαύσετε, όχι μόνο σαν απογευματινό σνακ ή μέσα σε κάποια παχυντική μηλόπιτα!

Σούπα με κολοκύθα και μήλο

Σερβίρει 8 άτομα, με 103 θερμίδες ανά μερίδα

Θα χρειαστούμε:
1 ½ κ.γ. ανάλατο βούτυρο
½ κρεμμύδι με γλυκιά γεύση κομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 1/3 κούπες κόκκινο ή δίχρωμο μήλο, κομμένο σε κυβάκια, χωρίς την φλούδα
560 γρ. κολοκύθα, σε κυβάκια
¼ κ.γ. φασκόμηλο
Λίγο αλατοπίπερο
Λίγο μοσχοκάρυδο
2 κούπες ζωμό κοτόπουλο, με λιγότερο αλάτι
½ κούπα γάλα εβαπορέ, με 0% λιπαρά

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μήλο, ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τα επόμενα 3 υλικά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Έπειτα, παίρνουμε το μισό μείγμα και το βάζουμε στο μπλέντερ με το μισό εβαπορέ γάλα και χτυπάμε. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα και γάλα, και σερβίρουμε αμέσως.

Παρφέ με μήλο και μασκαρπόνε

Σερβίρει 6 άτομα, με 265 θερμίδες ανά μερίδα

Θα χρειαστούμε:
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
4 κούπες ξεφλουδισμένο πράσινο μήλο σε φέτες
½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λάιμ
2 κ.σ. νερό
½ κ.γ. σκόνη ginger
Πολύ λίγο αλάτι
2 κούπες low-fat cottage cheese
¼ της κούπας τυρί μασκαρπόνε
1/3 της κούπας άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μήλο και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι και το αλάτι, και μαγειρεύουμε για 12 λεπτά σε θερμοκρασία μεσαία προς υψηλή, μέχρι να έχουν απορροφηθεί σχεδόν όλα τα υγρά. Αφαιρούμε απ’ την φωτιά. Στο μπλέντερ τοποθετούμε το cottage cheese και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη και την βανίλια, και χτυπάμε ξανά. Προσθέτουμε εναλλάξ κουταλιές των δύο μειγμάτων σε ποτήρια, καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Λαχανοσαλάτα με μήλο

Σερβίρει 6 άτομα, με 137 θερμίδες ανά μερίδα

Θα χρειαστούμε:
3 κούπες κομμένο λάχανο
1 κόκκινο μήλο, κομμένο με την φλούδα του
1 πράσινο μήλο, κομμένο με την φλούδα του
1 καρότο, τριμμένο
½ κούπα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/3 της κούπας low-fat μαγιονέζα
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λάχανο, τα μήλα, το καρότο, την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξουμε το dressing, το περιχύνουμε στην σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.

Τέλεια σανγκρία με μήλο

Σερβίρει 6 άτομα, με 195 θερμίδες ανά ποτήρι

Θα χρειαστούμε:
3 μήλα μεσαίου μεγέθους, σε φέτες με την φλούδα τους
1 ½ κούπες χυμό μήλου
1 ½ κούπες χυμό cranberry
1 κούπα νερό ή σόδα
3 κούπες ξηρό λευκό κρασί
Τοποθετούμε τα μήλα σε μια μεγάλη γυάλινη κανάτα, που είχαμε τοποθετήσει από πριν στο ψυγείο. Προσθέτουμε τους χυμούς, το νερό/σόδα και το κρασί, και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες. Έπειτα, σερβίρουμε προσθέτοντας τα φρούτα.

Κοτόπουλο με μήλο και σπανάκι

Σερβίρει 4 άτομα, με 202 θερμίδες ανά μερίδα

Θα χρειαστούμε:
2 κ.γ. ελαιόλαδο
2 στήθη από κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κόκαλα
Λίγο αλατοπίπερο
Μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο
½ κούπα μηλόξυδο (εναλλακτικά, λευκό ξύδι με χυμό μήλου)
1 πράσινο μήλο, σε φέτες
6 κούπες φύλλα baby σπανάκι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, και το βάζουμε στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξύδι και το μήλο. Το αφήνουμε να βράσει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ξανά στο τηγάνι το κοτόπουλο και τους χυμούς του. Μαγειρεύουμε για 3 ακόμα λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε στο τηγάνι το σπανάκι, ανακατεύουμε για ένα λεπτό και σερβίρουμε.