Όλοι θέλουμε να τρώμε πιο υγιεινά, αλλά πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Ξέρουμε πως πρέπει να περιορίσουμε τους κενούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, και πως πρέπει να αυξήσουμε τις ποσότητες πρωτεΐνης, φρούτων και λαχανικών. Και ένας τέλειος τρόπος να το εντάξουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή μας είναι να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε μόνοι μας τα γεύματά μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις συνταγές που είναι πολύ νόστιμες, πολύ θρεπτικές και φτιαγμένες με πολύ υγιεινά συστατικά, για να προστατεύσουμε την υγεία του σώματος, αλλά και του μυαλού μας.

Πικάντικα ψητά ρεβίθια

Πολύ ωραία ιδέα για ορεκτικό, για γρήγορο μεσημεριανό στο γραφείο, αλλά και για απογευματινό σνακ. Ακόμα καλύτερα, τα ρεβίθια μπορούν να γίνουν υπέροχη προσθήκη σε μία σαλάτα, και περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως και φυτική πρωτεΐνη. Η συνταγή φτιάχνει 6 μερίδες.

Θα χρειαστούμε:

2 κονσέρβες ρεβίθια, ξεπλυμένα και στεγνά

2 κ.γ. κύμινο και 2 κ.γ. κουρκουμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Λίγο αλατοπίπερο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200. Ρίχνουμε τα ρεβίθια μας τα μπαχαρικά – μπορείτε να επιλέξτε και άλλα, ό,τι σας αρέσει περισσότερο – και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για δύο λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Έπειτα, ρίχνουμε αλατοπίπερο. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια σε ένα αντικολλητικό χαρτί, τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να είναι τραγανά, αλλά μαλακά από μέσα. Τα σερβίρουμε ζεστά, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Γρήγορος σολομός

Ο σολομός αποτελεί την βάση για πολλά υγιεινά πιάτα, προσφέρει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όπως τα ω-3, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας, ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά και πολλών χρόνιων παθήσεων. Η συνταγή βγάζει τρεις μερίδες.

Θα χρειαστούμε:

Φιλέτο σολομού με την πέτσα του, κομμένο στη μέση

Ελαιόλαδο

Βάζουμε ένα τηγάνι στο μάτι, και ανάβουμε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία για να θερμανθεί. Τοποθετούμε δύο κομμάτια αλουμινόχαρτου σε σχήμα σταυρού, και ρίχνουμε πάνω λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τον σολομό, με την πλευρά που έχει την πέτσα προς τα κάτω, στο αλουμινόχαρτο, και ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο. Σηκώνουμε τις άκρες του αλουμινόχαρτου, φτιάχνοντας ένα “καλάθι” για το ψάρι—προσέξτε να μην ακουμπάει η κορυφή του αλουμινόχαρτου την κορυφή του φιλέτου. Τοποθετούμε το ψάρι με το αλουμινόχαρτο στο ζεστό τηγάνι, και μαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου. Σερβίρεται ζεστό, ως κυρίως πιάτο, ή κρύο μέσα σε μια σαλάτα.

Τέλειο και light παγωτό σοκολάτα

Ναι, έχουμε όρεξη και για επιδόρπιο, και βρήκαμε την πιο τέλεια συνταγή για παγωτό χωρίς περιττά λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες—και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καν γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να δούμε πώς θα το φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε:

3  παγωμένες μπανάνες μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους

1/3 της κούπας σκόνη κακάο, χωρίς προσθήκες ζάχαρης

(Προαιρετικά, μια κουταλιά φυστικοβούτυρο, για να γίνει πιο κρεμώδες, αλλά αυτό θα αυξήσει τις θερμίδες.)

Κόβουμε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια, και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τις βάζουμε στην κατάψυξη για 60-90 λεπτά. Βάζουμε τις μπανάνες μαζί με την σκόνη κακάο στο μπλέντερ και χτυπάμε, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Το παγωτό μας είναι έτοιμο!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας