Η νηστίσιμη πρότασή μας αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο τόσο για το μεσημεριανό όσο και για το βραδινό μας γεύμα. Το γεγονός οτι δεν στερείται γεύσης οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Ωστόσο, τα λιπαρά αυτά είναι σε μεγάλο ποσοστό (άνω του 80%) πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, γεγονός που διασφαλίζει οτι είναι φιλικό προς την υγεία και το καρδιαγγειακό μας σύστημα.



Υλικά (4 μερίδες)

  • Παρθένο Σησαμέλαιο
  • 80 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 μέτρια καρότα σε κύβους
  • 2 μικρές πατάτες σε κύβους
  • 1 κολοκυθάκι σε κύβους
  • 1 πράσο, μόνο το λευκό του, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας αστράκι
  • Xυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα λαχανικά, εκτός από το κολοκυθάκι, με το σησαμέλαιο και τα σβήνουμε με 1 λίτρο νερό. Βράζουμε τα λαχανικά για 15' με ανοιχτό καπάκι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κολοκυθάκι και το μισό χυμό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5΄, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το αστράκι να φουσκώσει και να γίνει μία χλιαρή σούπα.

Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση, απομακρύνουμε από τη σούπα 200 ml χλιαρό ζωμό μέσα στον οποίο διαλύουμε το ταχίνι χτυπώντας το με μίξερ μέχρι να ασπρίσει, ξαναρίχνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως.
Προσοχή! Ο ζωμός πρέπει να είναι χλιαρός, γιατί αλλιώς θα κόψει το ταχίνι.

Θρεπτική αξία / μερίδα

Θερμίδες (kcal): 330
Υδατάνθρακες: 24,3 γρ
Πρωτείνες: 5,6 γρ
Λίπη: 25,2 γρ
Φυτικές ίνες: 4,4 γρ

Διατροφικό Σχόλιο

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο με εξαιρετική γεύση οφειλόμενη κατά βάση στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος. Όμως τα λιπαρά του ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των πολυακόρεστων και μονοακόρεστων, γεγονός που με μια πρώτη σκέψη μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Με μια δεύτερη προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι η ευεργετική του επίδραση στο καρδιακό μας σύστημα ισχυροποιείται και λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιέχει.

Προχωρώντας και ένα βήμα παραπάνω, η σησσαμίνη και σησσαμολίνη, δύο αντιοξειδωτικά συστατικά, εμποδίζουν την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματογόνου πλάκας, μειώνοντας  ταυτόχρονα την πιθανότητα εμφράγματος.

Τέλος, στο φλοιό του σουσαμιού βρίσκονται καλές ποσότητες των βιταμινών του συμπλέγματος Β και πιο συγκεκριμένα, νιασίνη, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, που συμμετέχουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν την σωστή λειτουργία του εντέρου.

Ο συνδυασμός της ταχινόσουπας με τα λαχανικά (πράσο, καρότο, λεμόνι), συμπληρώνει την αντιοξειδωτική προστασία του συγκεριμένου πιάτου με την προσθήκη της βιταμίνης A και C. H βιταμίνη C επίσης, μεγιστοποιεί την απορρόφηση του σιδήρου απο τον εντερικό βλεννογόνο, δεδομένο πολύ σημαντικό καθώς η διατροφή κατά τη νηστεία υπολείπεται σε σίδηρο λόγω της έλλειψης των ζωικής προέλευσης τροφίμων.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις