Υλικά

  • 2 μελιτζάνες μεγάλες
  • 6 μικρά κολοκυθάκια
  • 6 μακρόστενες πιπεριές
  • 4 κρεμμύδια
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι
  • 4 ώριμες ντομάτες

Σημ.: Εάν έχουμε προτίμηση σε κάποιο άλλο λαχανικό μπορούμε να το προσθέσουμε. Στο τουρλού μπαίνουν όλα τα λαχανικά.

Α' Τρόπος μαγειρέματος
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μεγάλους κύβους. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα να βγάζουν τα ζουμιά τους.

Κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ξεπλένουμε και στίβουμε στα χέρια τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς.

Σε ανοικτή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και όλα τα λαχανικά κομμένα, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι.

Αφήνουμε να ψηθούν σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.

Στην αρχή δεν βάζουμε νερό, στο ψήσιμο γιατί πιθανόν να βγάλουν τα λαχανικά, αν δούμε πως δεν βγάζουν ρίχνουμε μισό φλυτζάνι.

Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Β' Τρόπος μαγειρέματος
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και μετά από 1 ώρα τα πλένουμε και τα στίβουμε καλά.

Σε μεγάλο ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά αφού τα έχουμε κόψει σε μέγεθος κύβου.

Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200ο για 1 ώρα.

Τα δοκιμάζουμε μήπως κάποιο λαχανικό δεν έχει ψηθεί καλά.

Ανακατεύουμε και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο αν χρειασθεί.

Στην αρχή δεν βάζουμε νερό μήπως βγάλουν τα λαχανικά. Αν όχι βάζουμε ½ φλυτζάνι.

Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Μπριάμ (Τουρλού)