Υλικά για 1 ταψί φούρνου ή για 2 πίτσες διαμέτρου 22 cm

για τη ζύμη

12 γρ. φρέσκια μαγιά
½ κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
100 ml χλιαρό νερό
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλιά της σούπας αλάτι
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
40 γρ.

ιταλική κάπαρη με το κοτσάνι
100 γρ. ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)
100 γρ. ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσι)
1 ματσάκι ρόκα
½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουταλιά του γλυκού φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Σ’ ένα ποτήρι σπάω την μαγιά και την ανακατεύω με ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
Μόλις λιώσουν προσθέτω και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να φτιάξω ένα μικρό προζύμι το οποίο αφήνω να 'ξεκουραστεί' 10 λεπτά.


Σε μια λεκάνη έχω το υπόλοιπο αλεύρι στο οποίο φτιάχνω ένα κέντρο και μέσα αδειάζω το προζύμι και το αλάτι γύρω γύρω.
Ζυμώνω καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό για να μην λασπώσει.
Αφήνω το ζυμάρι να 'ξεκουραστεί' για 45 λεπτά σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα.


Αλευρώνω ελαφρά, το ανοίγω με πλάστη μέχρι 2 cm πάχος και το απλώνω πάνω στο ταψί, το οποίο έχω λαδώσει ελαφρά.
Για να ολοκληρώσω την πίτσα, απλώνω τις ντομάτες, την κάπαρη, τις ελιές, το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι.


Ψήνω στους 225° C για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Πριν σερβίρω, κόβω με τα χέρια την ρόκα (την οποία έχω πλύνει και στραγγίξει καλά) και την βάζω πάνω στην πίτσα.

Θερμιδική απόδοση ανά πίτσα : περίπου 650 Kcal

Διατροφικό σχόλιο

Μελέτη Ιταλών επιστημόνων έδειξε ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση πίτσας μπορεί να μειώσει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου σε 3 σημεία : στόμα, οισοφάγο και παχύ έντερο. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς η κλασική συνταγή πίτσας με ντομάτα και τυρί, το οποίο στη δική μας συνταγή λείπει.

Τη θέση του όμως, την έχουν πάρει άκρως ευεργετικές τροφές όπως η κάπαρη, οι ελιές και το κρεμμύδι. Έτσι, στο χορό των αντιοξειδωτικών, των φυσικών αυτών στοιχείων με την τόσο σημαντική προφυλακτική επίδραση, ρίχνονται το λυκοπένιο της ντομάτας, οι πολυφαινόλες των ελιών, η κερκετίνη του κρεμμυδιού και η ρουτίνη της κάπαρης, μετατρέποντας το πιάτο μας σε ασπίδα πρόληψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας