Υλικά

  • 1 κιλό κιμά
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια
  • 5 μαρούλια (βγάζουμε δέκα φύλλα εξωτερικά από κάθε μαρούλι)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο
  • 3 κουταλιές νισεστέ
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ή λάδι
  • 3 λεμόνια
  • 2 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε να μαραθούν με λίγο νερό στη φωτιά. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τον δυόσμο με αλάτι και πιπέρι.

Πλένουμε τα φύλλα των μαρουλιών, τα ζεματάμε (όχι πολύ) τα αφήνουμε να κρυώσουν και αρχίζουμε το τύλιγμα. Γίνονται περίπου δύο σειρές (50 ντολμαδάκια).

Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, βούτυρο (ή λάδι) και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά 1 ώρα.

Αυγολέμονο
Σε ένα σκεύος χτυπάμε τους κρόκους των αυγών, ρίχνουμε λίγο-λίγο το λεμόνι και μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 3 κουταλάκια νισεστέ.

Με προσοχή για να μην χαλάσουν τα ντολμαδάκια, παίρνουμε λίγο-λίγο από το ζουμί και ρίχνουμε στο σκεύος χτυπώντας συνεχώς. Τέλος ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα ντολμαδάκια. ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ. Κρατάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάμε δεξιά αριστερά σε κυκλική κίνηση μέχρι να πήξει το ζουμί και να ομογενοποιηθεί.