Μερίδες Συνταγής: 6

Συστατικά

  • 3 κιλά γαλοπούλα ολόκληρη
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 500 γρ. κάστανα
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κούπα λεπτοκομμένο σέληνο
  • 4 κούπες θρυμματισμένο ψωμί ή φρυγανιές
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερή ματζουράνα
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό δενδρολίβανο

Οδηγίες

Βράστε τα κάστανα και αφαιρέστε το περίβλημά τους. Ψιλοκόψτε τον καρπό. Σε αντικολλητικό σκεύος ρίξτε το λάδι και προσθέστε αρχικά το κρεμμύδι και το σέληνο. Μετά από 20 λεπτά προσθέστε τα θρύμματα ψωμιού και τα μπαχαρικά και αναδεύστε.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200o C. Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα περιττά τμήματα και πλύντε τη καλά. Αλείψτε τις κοιλότητες με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τη γέμιση στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Στη συνέχεια κλείστε την τομή, αφήνοντας μικρές διόδους για να αναπνέει η γέμιση.

Μετά από 3-4 ώρες το Χριστουγεννιάτικο πιάτο θα είναι έτοιμο.

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα

  • Μερίδα: 1/6 συνταγής
  • Θερμίδες: 469 kcal
  • Πρωτεΐνη: 34 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 18 γρ.
  • Λίπος: 29 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 1 γρ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα