Υλικά για 6 μερίδες

½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
4-5 φρυγανιές
5-6 σκελίδες σκόρδου
1 αβγό
κύμινο – αλάτι – πιπέρι
½ ποτήρι κόκκινο κρασί
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
1 συσκευασία ψιλοκομμένο ντοματάκι

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες: 528
Πρωτεΐνες: 27 γρ.
Υδατάνθρακες: 28 γρ.
Λίπη: 33 γρ.
εκ των οποίων μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 18 γρ.
Χοληστερόλη: 158 mg
Ψευδάργυρος: 5 mg

Εκτέλεση

Αναμειγνύετε τον κιμά, τις φρυγανιές, αφού τις έχετε βρέξει και στραγγίσει καλά, το σκόρδο, το αυγό, το κρασί, το κύμινο και το αλατοπίπερο και ζυμώνετε το μίγμα.

Αφήνετε μισή ώρα το μίγμα να φουσκώσει και έπειτα πλάθετε τα σουτζουκάκια, βυθίζοντας συνεχώς τα χέρια σας σε κόκκινο κρασί.

Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια και αφού ετοιμάσετε τη σάλτσα ντομάτας, χωρίς προσθήκη ελαιολάδου, τα προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα και τα αφήνετε να βράσουν για 15΄ σε μέτρια φωτιά.
Σερβίρονται ζεστά, συνοδευόμενα από πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Διατροφική αξιολόγηση

Οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές αποτελούν μία σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας, ο οποίος έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ανά τον κόσμο με τη μακροζωία του, που αποδίδεται κατά μεγάλο ποσοστό στην ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής Δίαιτας.

Σήμερα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη διατροφή παγκοσμίως να διατηρηθούν τα παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών και ιδιαίτερα βέβαια εκείνα που είναι τμήμα ενός ευεργετικού για την υγεία διατροφικού μοντέλου, όπως είναι η Μεσογειακή Δίαιτα.

Στο μοντέλο αυτό δεν έλειπε και το κόκκινο κρέας, μολονότι κατά βάση πρόκρινε την κατανάλωση φυτικών τροφών. Μία έως τρεις φορές το μήνα συστήνεται, λοιπόν, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος για τους ενήλικες.

Το κόκκινο κρέας προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο αίμης. Παράλληλα, το κρέας είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελεί μία από τις λίγες πηγές βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος και προσφέρει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι και ο ψευδάργυρος.

Ο ψευδάργυρος απαιτείται ως συμπαράγοντας για τη δράση πάνω από 100 ενζύμων σε κάθε όργανο του σώματος. Επιπλέον, σχετίζεται με τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών και της ινσουλίνης, με την πήξη του αίματος, επηρεάζει τη συμπεριφορά, τη μάθηση και τη γεύση, συμμετέχει σε ποικίλες ανοσολογικές αντιδράσεις και κυρίως στην επούλωση των πληγών, στη δημιουργία του σπέρματος και στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Τέλος, είναι εμφανές πως το συγκεκριμένο πιάτο περιέχει αρκετό λίπος, όπως εξάλλου συμβαίνει γενικότερα με τις παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές, το οποίο όμως κατά μεγάλο ποσοστό προέρχεται από το ελαιόλαδο, που υφίσταται τη μικρότερη αλλοίωση από τα διάφορα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν συστήνεται για συχνή κατανάλωση, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία γευστική και θρεπτική επιλογή, στα πλαίσια του μέτρου.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας