Υλικά

1 κιλό φράουλες
500 γρ. ζάχαρη
25 γρ πηκτίνη σε σκόνη
Χυμός λεμονιού

Συμβουλές πριν τη διαδικασία

  • Τα φρούτα που θα διαλέξουμε (στην περίπτωσή μας οι φράουλες) πρέπει να είναι φρέσκα και πολύ καλά πλυμένα.
  • Η κάθε δόση μας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 κιλά. Με την προσθήκη της πηκτίνης, μειώνεται ο χρόνος παρασκευής της μαρμελάδας και η ποσότητα της ζάχαρης. Τα φρούτα που περιέχουν λιγότερη πηκτίκη είναι οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα βερύκοκα.
  • Θα πρέπει να αποστειρώσουμε τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Διατηρούμε τα δοχεία σε ξηρό και σκοτεινό χώρο.
  • Το χρονικό διάστημα της κατανάλωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 12 μήνες.

Διαδικασία

Όλη η διαδικασία δεν παίρνει πάνω από μιάμιση ώρα. Αν αφιερώσουμε για τη δουλειά αυτή 2-3 απογεύματα, τότε έχουμε μαρμελάδα για όλο το χρόνο.

Οι φράουλες πρέπει να είναι φρέσκες, ώριμες, αλλά γερές. Πλένουμε καλά τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε κομμάτια. Στη συνέχεια βάζουμε τις φράουλες σε ένα μεγάλο μπολ, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αφού περάσει η 1 ώρα τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (προσέχοντας να μην ξεπεράσουν το ¼ της κατσαρόλας). Προσθέτουμε την πηκτίνη στη ζάχαρη και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε μαζί με τις φράουλες. Βάζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσρόλα, ανακατεύουμε και αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημηιουργηθεί στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα τοποθετούμε και πάλι στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνέχεια για 25-30 λεπτά.

Γεμίζουμε τα βάζα/δοχεία (αφού πρώτα τα έχουμε αποστειρώσει) με τη ζεστή μαρμελάδα, τα κλείνουμε πολύ καλά με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε για 5 λεπτά.

Αφού περάσουν 24 ώρες, η μαρμελάδα μας θα έχει αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα και θα είναι έτοιμη για κατανάλωση. Μετά το άνοιγμα πρέπει να διατηρήσουμε τα δοχεία στο ψυγείο.

Πώς ελέγχουμε αν έδεσε η μαρμελάδα

Βάζουμε 3 πιατάκια στην κατάψυξη. Αφού έχει βράσει για περίπου 10 λεπτά η μαρμελάδα, βάζουμε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κουτ του γλυκού μαρμελάδα. Το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Το βγάζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας. Αν μπορούμε να κάνουμε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!

Tα υπόλοιπα 2 πιατάκια είναι για την περίπτωση που η πρώτη απόπειρα δεν πετύχει. Τότε συνεχίζουμε με το δεύτερο μετά από λίγη ώρα.

Το ίδιο εύκολα γίνεται και η μαρμελάδα ροδάκινο ή η μαρμελάδα βερύκοκο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα