Είναι γνωστό ότι το γάλα δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διαιτολόγιο παιδιών. Κι αυτό γιατί προμηθεύει τον οργανισμό μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη. Αυτό που είναι γνωστό σε όλους είναι το ασβέστιο που είναι το κύριο συστατικό των οστών μας.

Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το ασβέστιο από μόνο του δεν λειτουργεί στο σώμα, αλλά συνδυάζεται και με άλλα θρεπτικά στοιχεία, εκ των οποίων άλλα δυσκολεύουν το έργο του και άλλα το προάγουν. Το σίγουρο είναι ότι η φύση του ανθρώπου έχει μεριμνήσει έτσι ώστε το σώμα μας να πρέπει να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά σε αρμονία μεταξύ τους, ώστε αυτά να είναι πραγματικά αξιοποιήσιμα.



Υλικά (15 μερίδες)

  • 8 φύλλα κρούστας
  •  ½ φλ. βούτυρο
  •  ½ κ.γ. κανέλλα
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. γάλα άπαχο
  • ½ κ.γ βανίλλια
  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε την ζάχαρη, τα αυγά, την βανίλια και το γάλα το οποίο προσθέτουμε σιγά-σιγά. Σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι στρώνουμε τα φύλλα κρούστας σε κύκλο, ένα-ένα διπλώνοντάς τα ώστε να σχηματίσουν 'αυλάκι' και να καλύψουν την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε και τα φύλλα και αφού τα πασπαλίσουμε με κανέλλα τα βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αμέσως μετά ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο αυλάκι που σχηματίζει το φύλλο. Βάζουμε την πίτα να ψηθεί στους 160’ για μισή ώρα.

Μόλις πήξει η κρέμα την βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε άχνη και κανέλλα.

Θρεπτική αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 244
  • Υδατάνθρακες: 23 γρ
  • Λίπη: 12 γρ
  • Πρωτεΐνη: 11 γρ

Διατροφικό σχόλιο

Το γάλα είναι τροφή με αρμονία συστατικών, προεξάρχοντος της καλής βιοδιαθεσιμότητας του ασβεστίου. Πράγματι το ασβέστιο και ο φώσφορος (ένα συστατικό που αν βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες μειώνει τη διαθεσιμότητα ασβεστίου στο σώμα) συναντώνται σε μία ιδανική αναλογία καλύπτοντας περίπου το 30% των ημερήσιων αναγκών μας.

Παράλληλα, η ποσότητα του γάλακτος στη συγκεκριμένη συνταγή, μάς καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη D, που δρώντας ως ορμόνη συμβάλλει στον ομαλό μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα.

Τέλος η βιταμίνη Κ, επίσης από το γάλα, βοηθά στην αποθήκευση του ασβεστίου στα οστά, προσδίδοντάς τους την απαραίτητη πυκνότητα. Γίνεται δηλαδή σαφές ότι η πρόσληψη ασβεστίου διαφοροποιείται από τροφή σε τροφή όσον αφορά την διαθεσιμότητα αυτού του σημαντικού στοιχείου από το σώμα μας.

Στο γάλα συνυπάρχει με άλλα συστατικά και σε τέτοια αναλογία που το καθιστούν πολύ αξιοποιήσιμο.

Τέλος η κανέλλα με την περιεκτικότητά της σε διάφορα έλαια και πιο συγκεκριμένα η cinnamaldehyde φαίνεται να εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλοντας στην προφύλαξη του οργανισμού από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

H γαλατόπιτα είναι εξαιρετική επιλογή ως σνακ στη δουλειά ή στο σχολείο και καλή λύση για κάποιον που συνηθίζει να τρώει ένα γλυκό το απόγευμα. Καλύπτει τόσο τις γευστικές μας ανάγκες όσον αφορά την αίσθηση του γλυκού όσο και μέρος των πραγματικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες και για τα παιδιά που χρειάζονται ασβέστιο αλλά δεν συμπαθούν το σκέτο γάλα, η σημερινή μας πίτα μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο καθώς είναι εύκολη στην παρασκευή, θρεπτική και με λίγες θερμίδες.

Πηγές: www.nutrimed.gr