Ας ξεκινήσουμε με μία αισιόδοξη δήλωση: Ακόμα και αν πάσχετε από διαβήτη, μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο γλυκό. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επιλογές σας, να περιορίσετε το μέγεθος της μερίδας σας και μάλλον να προσπαθήσετε να δοκιμάζετε γλυκά σε πιο ξεχωριστές περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι να φτιάξετε μοναδικά γλυκά στο σπίτι σας, αντικαθιστώντας τα λιπαρά, τις θερμίδες και τη ζάχαρη με πιο υγιεινές εναλλακτικές. Ας ρίξουμε μια ματιά σε τέσσερις υπέροχες συνταγές για κάθε ώρα.

Smoothie με κεράσι, blueberry και μπανάνα

Αυτή η συνταγή είναι για 4 άτομα και κάθε μερίδα μας δίνει μόνο 104 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:
1 ½ φλιτζάνι κατεψυγμένα κεράσια ή βύσσινα
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
400 γραμμάρια γιαούρτι χωρίς λιπαρά
½ της κούπας κατεψυγμένα blueberries
1 μικρή μπανάνα
Τοποθετούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει το smoothie μας.

Apple spice bars

Τα υλικά αυτά βγάζουν 16 μερίδες, οπότε αποτελεί πολύ ωραία επιλογή για επιδόρπιο μετά από κάποιο τραπέζι με παρέα. Κάθε μερίδα μας προσφέρει 167 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα βρώμη
1/3 κούπα ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Πολύ λίγο αλάτι
½ φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
5 μεσαίου μεγέθους μήλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
½ κούπα αποξηραμένα κεράσια
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
½ κουταλιά του γλυκού ginger

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε την 1 ½ κούπα αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη βρώμη, την baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο, μέχρι το μείγμα να γίνει τραχιά ζύμη. Προσθέτουμε το αυγό, και έπειτα χρησιμοποιούμε το μισό μείγμα, απλώνοντάς το στον πάτο ενός ταψιού. Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τα μήλα, τα κεράσια και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το υπόλοιπο αλεύρι, την κανέλα και το ginger και τα ανακατεύουμε για να αναμειχθούν. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από την απλωμένη ζύμη, και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι το πάνω μέρος να έχει γίνει ελαφρώς καφέ και τα μήλα να έχουν μαλακώσει.

Low-cal σοκολατένια μπισκότα

Αυτά τα υπέροχα μπισκοτάκια, με 70 θερμίδες το καθένα, είναι φτιαγμένα με γλυκαντικό χωρίς θερμίδες, για να ικανοποιήσουν την όρεξή μας χωρίς περιττές θερμίδες και προβλήματα με το σάκχαρό μας.

Θα χρειαστούμε:
½ κούπα μαργαρίνη
1/3 της κούπας ζάχαρη
½ κούπα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες
1 αυγό χτυπημένο
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
2 ¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά του γλυκού baking powder
Πολύ λίγο αλάτι
1/3 της κούπας κακάο χωρίς γλυκαντικά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γλυκαντικό. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα επόμενα τρία υλικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα της μαργαρίνης, ανακατεύοντας συνεχώς. Μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα φτιάχνει ένα μπισκοτάκι. Ψήνουμε στους 180 για 10-12 λεπτά.

Σορμπέ από πεπόνι

Πώς μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα ούτως ή άλλως σούπερ υγιεινό φρούτο σε ένα εξίσου υγιεινό γλυκό – με μόλις 93 θερμίδες ανά μερίδα; Για να δούμε…

Θα χρειαστούμε:
1 μεγάλο, ώριμο πεπόνι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
1/3 της κούπας γλυκαντικό χωρίς θερμίδες
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές του γλυκού ζελατίνη χωρίς γεύση
¼ της κούπας κρύο νερό
1 κεσεδάκι γιαούρτι χωρίς λιπαρά

Βάζουμε στο μπλέντερ το πεπόνι, το γλυκαντικό και τον χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό τηγάνι απλώνουμε τη ζελατίνη πάνω στο κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα του πεπονιού, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει. Έπειτα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει απαλό, το επιστρέφουμε στο ταψί και καταψύχουμε ξανά. Η συνταγή είναι για 5 άτομα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος