Υλικά για 12 άτομα

Χυμό από 1 ½ κιλό λεμόνια
100 ml χυμό πορτοκάλι

για το σιρόπι

400 γρ. μαύρη ζάχαρη
600 ml νερό
20 φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Βάζω τα υλικά για το σιρόπι σ’ ένα κατσαρολάκι και στη φωτιά ανακατεύοντας καλά.
Μόλις βράσει το σιρόπι είναι έτοιμο.
Το κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Αφού έχω στύψει τα λεμόνια τα περνάω από ένα ψιλό σουρωτήρι.


Σ’ ένα σκεύος ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετώ στην κατάψυξη. Μετά από μία ώρα ανακατεύω καλά.
Το αφήνω άλλες δύο ώρες στην κατάψυξη και ανακατεύω.
Το ίδιο κάνω και μετά από 3 ώρες.

Θερμίδες ανα μερίδα περίπου 110 Kcal
Χρόνος προετοιμασίας 6 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 15’

Διατροφικό σχόλιο

Η ονομασία της μυρωδικότατης μέντας προέρχεται από το όνομα της νύμφης Μένθης ή Μίνθης, που ήταν παλλακίδα του Πλούτωνα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Πλούτωνας την μεταμόρφωσε στο ομώνυμο φυτό, για ν’ αποφύγει έτσι τη ζηλοτυπία της γυναίκας του της Περσεφόνης.

Η μέντα εμπεριέχει πλήθος ενεργών φυτοχημικών συστατικών, όπως η λουτεολίνη, η απιγενίνη, το ουρσολικό οξύ, η D-μινθόλη, η ιασμόνη και πολλά άλλα. Σε αυτά ακριβώς τα συστατικά οφείλει τις ιδιότητές της και συγκρατείστε μερικές από αυτές: αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές, αντιμεταλλαξιογόννες! 

Η μέντα βοηθά στη παραγωγή χολής και τις ηπατικές λειτουργίες, καταπραΰνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και τον βήχα και κατευνάζει από τους κολικούς και την κολίτιδα.