Υλικά

Ζύμη

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουτ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι - λίγη κανέλλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3 κουταλιές μπράντυ

Γέμιση

  • 130 γραμ. σουσάμι
  • 130 γραμ. καρυδόψιχα
  • ½ κουταλάκι κανέλλα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά μπράντυ
  • 2 κουταλιές μέλι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Ζάχαρη άχνη

Προετοιμασία
Κοσκινίζετε σε μπωλ το αλεύρι, μπείκιν πάουντερ, αλάτι, κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε άλλο μπωλ χτυπάτε με το μίξερ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του λαδιού και εξακολουθείτε το χτύπημα ώσπου να σχηματισθεί μία μαλακή ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα.

Σε ένα μπωλ αναμιγνύετε το σουσάμι, τα καρύδια, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο. Ρίχνετε το μίγμα σε κατσαρόλα με το μέλη και το μπράντυ. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού τα ανοίγετε σε διάμετρο περίπου 10 εκ. Βάζετε μέσα 2 κουτ. γέμιση και διπλώνετε ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο ή μαντηλάκι.

Τηγανίζουμε τα σκαλτσούνια σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Σκαλτσούνια Καρπάθου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση
Β. Παπαευαγγέλου: Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς - Ο ρόλος του εμβολιασμού
CoViD: 4 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 1 από γρίπη