Υλικά

  • 2 φλυτζάνια λάδι
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 6 φλ. αλεύρι μαλακό
  • ½ φλυτζάνι κονιάκ
  • ½ φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ. γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κ.σ κανέλλα σκόνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό

Προετοιμασία
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι και την ζάχαρη μέχρι αυτή να διαλυθεί.

Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι την σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού ενώ κάνουμε το ίδιο με το μπεικιν παουντερ και το αλεύρι. Ρίχνουμε στην λεκάνη τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος λίγο-λίγο το αλεύρι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Κόβουμε από την ζύμη μικρά κομματάκια, μικρότερα από το μέγεθος που θέλουμε, γιατί φουσκώνουν και τα τοποθετούμε πάνω στην λαμαρίνα.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά περίπου.

Στο διάστημα που ψήνονται τα μελομακάρονα φτιάχνουμε το σιρόπι ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το μέλι και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο.

Όταν βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο και πριν κρυώσουν, τα μελώνουμε μέσα στη λαμαρίνα, ρίχνοντας σιρόπι με τη κουτάλα της σούπας.

Τα αφήνουμε 15 λεπτά. Τα πασπαλίζουμε με καρύδια ψιλοκομμένα και τα βάζουμε στην πιατέλα. Ρίχνουμε λίγο μέλι ακόμη.

Θρεπτική αξία (ένα κομμάτι)

  • Ενέργεια (kcal)  89
  • Πρωτείνη (γρ.)  3
  • Λίπος (γρ)  5
  • Υδατάνθρακες (γρ)  8

Σχόλιο
Είναι βέβαιο ότι τα μελομακάρονα αποτελούν το σήμα κατατεθέν της χριστουγεννιάτικής περιόδου. Πολλοί διαιτολόγοι τα χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη λύση από πλευράς θρεπτικής αξίας μεταξύ των υπολοίπων γλυκών της περιόδου αυτής και όπως θα δούμε όχι άδικα.

Τα μελομακάρονα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών καθώς το ελαιόλαδο μας δίνει βιταμίνη Ε και δύο άλλα σημαντικά αντιοξειδωτικά (υδροξυτυρουσόλη και ελευρωοπαίνη) και το πορτοκάλι τη βιταμίνη C. Ταυτόχρονα τα έλαια της κανέλλας (στα οποία οφείλεται και η χαρακτηριστή οσμή και γεύση της) παρουσιάζουν υποχοληστερολαιμική δράση και μάλιστα η κανέλλα ως καλή πηγή σιδήρου συνδυαζόμενη με το πορτοκάλι μεγιστοποιεί την απορρόφησή του. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της συνταγής δεν περιορίζονται μόνο στην κανέλλα, στο πορτοκάλι και στο ελαιόλαδο. Τα καρύδια επίσης προσφέρουν αξιόλογη ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών προεξάρχοντος του ελλαγικού οξέος.

Παράλληλα πρόσφατη έρευνα αναγνώρισε 16 διαφορετικές πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένου και 3 άγνωστων ως σήμερα τύπων ταννινών, που ισχυροποιούν την καρδιοπροστατευτική δράση που ουτως ή άλλως αποδ’ιδεται στα καρύδια. Η ευεργετική αυτή δράση τους συσπειρώνεται στις λειτουργίες των απαραίτητων λιπαρών οξέων που αυτά περιέχουν (λινολεικό και λινολενικό) καθώς στο μονοακόρεστο ολεικό οξύ (αυτό που υπάρχει και στο ελαιόλαδο).

Παράλληλα τα καρύδια μας δίνουν και το απαραίτητο αμινοξύ αργινίνη που μεταβολίζεται στο σώμα μας σε ουσίες (νιτρικό οξύ) που ασκούν ευεργετική δράση στα αγγέια μας. Συμπερασματικά τα καρύδια τόσο με τα ποιότητα των λιπαρών που περιέχει όσο και με τα υπόλοιπα συστατικά του μειώνουν την πιθανότητα οξείδωσης της LDL, καθώς και τη δημιουργία άλλων ουσιών (όπως η Lp(a)) που συμβάλλουν στη διαδικασία θρόμβωσης. Τέλος το μέλι μαζί με τα καρύδια μας δίνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο
Ολιγοθερμιδικό σχετικά γλύκισμα αλλά το σημαντικότερο μεγάλης θρεπτικής αξίας Η κατάχρηση είναι αυτή που το καθιστά απαγορευτικό γι’ αυτό να θυμόμαστε τον κανόνα του μέτρου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μας προσθέσει βάρος.