Υλικά (15 μερίδες)

1 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψυχα
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλάτι
¾ φλιτζανιού μαργαρίνη
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
Ξύσμα λεμονιού
1 ½ φλιτζάνι γιαούρτι άπαχο
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Αλέθετε στο μπλέντερ τα 2/3 από τα αμύγδαλα. Ζεματάτε τα υπόλοιπα, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κόβετε σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπεϊκιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.

Χτυπάτε τη μαργαρίνη και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά και το ξύσμα και συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το μίγμα αλεύρου και το γιαούρτι. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και σκορπάτε τα υπόλοιπα αμύγδαλα.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45’. Την πασπαλίζετε με άχνη μόλις κρυώσει.

Θρεπτική αξία μερίδας

Θερμίδες:190
Πρωτείνες: 9 γρ.
Υδατάνθρακες: 24 γρ.
Λίπη: 6 γρ.

Διατροφική αξιολόγηση

Συνταγή με βάση το γιαούρτι, τα αυγά και τα αμύγδαλα, τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει περίπου 415 mg. ασβεστίου και 94 mg. φωσφόρου. Ένα αυγό 54 mg. ασβεστίου και 222 mg. φωσφόρου, ενώ τα 100 γρ.

αμύγδαλα 234 mg ασβεστίου και 504 mg φωσφόρου.

Αν σκεφτούμε ότι η αναγκαία ποσότητα τόσο του ασβεστίου όσο και του φωσφόρου είναι τα 1000 mg. διαπιστώνουμε ότι είναι καλή επιλογή για μικρά παιδιά που δεν προτιμούν πολύ το γιαούρτι λόγω της όξινης γεύσης του ή δεν πίνουν αρκετό γάλα.

Το γιαούρτι είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή όραση, η βιταμίνη C που προστατεύει από τα κρυολογήματα.

Συνδυάζονται με το αυγό και τα αμύγδαλα, τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, έχει δηλαδή προστατευτικό ρόλο σε μια σειρά εκφυλιστικές διαδικασίες των κυττάρων τα οποία προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το λεγόμενο 'οξειδωτικό στρες'.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή μόρια ιδιαίτερα βλαβερά για τον οργανισμό μας, υπεύθυνα για διάφορες μορφές καρκίνου, πρόωρη γήρανση του δέρματος και νευρολογικές διαταραχές.

Προσαρμογή στο διαιτολόγιο

Αποτελεί μία καλή εναλλακτική πρόταση για πρωινό γεύμα, καθώς είναι ένα ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης ενδείκνυται και ως ελαφρύ γεύμα (π.χ βραδινό) μαζί με μία σαλάτα σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη