Του Στάθη Τερζή, Προέδρου της Ενωσης Γιατρών Αχαΐας

Tο ερώτημα είναι πώς και γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί ανέχονται τόσα χρόνια τέτοια εργασιακή και μισθολογική αθλιότητα; Γιατί εξαγοράζονται τόσο φθηνά; Τι προτίθενται να κάνουν τώρα που έγινε απολύτως κατανοητό ότι η σύνθλιψή τους σε ασύδοτα ωράρια έναντι ψιχίων είναι όχι μόνο δουλοκτητική, αλλά και παράνομη;

Διαπίστωση πρώτη: Το εφημεριακό καθεστώς, που εκτός από άθλιο είναι και αναποτελεσματικό, βρίσκεται ήδη σε έντονη αμφισβήτηση.

Διαπίστωση δεύτερη: Η ανακίνηση του εφημεριακού ως απαράδεκτου εργασιακά, νομικά και βιολογικά, αποτέλεσε τον ισχυρότερο παράγοντα αναμόχλευσης της στασιμότητας και αδράνειας που επικρατούσε τόσα χρόνια στα νοσοκομεία.

Συμπαρέσυρε και ανέδειξε δυναμικά τα μείζονα θέματα του μισθολογίου και των προσλήψεων.

Διαπίστωση τρίτη: Το Υπουργείο Υγείας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αναξιόπιστο. Η όλη πολιτική του κ. Αβραμόπουλου είναι παραπλάνηση και υπεκφυγή. Δυστυχώς όμως έχει πολύτιμο συμπαραστάτη την υπό τους Τσούκαλο και Λαοπόδη σύμπλεουσα ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας.

Διαπίστωση τέταρτη: Η μοναδική περίπτωση να πράξει το Υπουργείο ευεργετικά και ωφέλημα για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία ήταν και είναι η άσκηση αφόρητης πίεσης με την επαπειλή σοβαρής διασάλευσης έως και κατάρρευσης της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Οτιδήποτε άλλο συνιστά είτε βλακώδη αφέλεια, είτε εσκεμμένο σιγοντάρισμα του Υπουργείου.

Τούτων δοθέντων καθίστανται σαφή τα εξής:

  • Δε θα επιτρέψουμε άλλη αγορά χρόνου και παρέλκυση από το Υπουργείο.
  • Πρέπει να συνεχιστεί και να επιταθεί στο έπακρο η πίεση που ασκείται για την επίλυση του εφημεριακού. Είναι η αχίλλειος πτέρνα του υπουργείου, είναι ένα ζήτημα ορθάνοιχτο, αποτελεσματικά διεκδικήσιμο. Είναι μια χαίνουσα κακοφορμισμένη πληγή. Δεδομένου ότι αυτό το καθεστώς αθλιότητας στηρίζεται σε πήλινα πόδια προσφέρεται προκειμένου να δημιουργήσει την απειλή βίαιων ανατροπών. Η απότομη και βίαιη εφαρμογή του 48/56ωρου μπορεί να υλοποιηθεί και να προκαλέσει εφημεριακό κραχ. Στην Πάτρα όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται από γιατρούς ουδείς ετόλμησε – ουδείς ούτε Διοίκηση, ούτε Διεύθυνση - να φέρει αντίρρηση. Είχαν βέβαια προηγηθεί τα εξώδικα και η σθεναρή στάση της Ενωσης.
  • Προσδιορίζεται αμετακίνητα η ώρα της εφημερίας ως υπερωριακή και ως τέτοια αποζημιώνεται.
  • Τίθεται με επιμονή το αίτημα των 1600 ευρώ ως καθαρές τακτικές αποδοχές του ειδικευόμενου και διαμορφώνεται το νέο ιατρικό μισθολόγιο βάσει αυτού.
  • Προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και επιπλέον προκήρυξη και πρόσληψη 4.500 γιατρών, ώστε να καταστεί άμεσα εφαρμόσιμο το 48ωρο από 1/1/2009.

'H λοιπόν το Υπουργείο θα δεχτεί το θεμελιακό τρίπτυχο μισθός-προσλήψεις- 48ωρο ή δεν θα προχωρήσουμε σε κανέναν διάλογο, επισείοντας και πραγματώνοντας την απειλή μας για απότομη και βίαιη εφαρμογή του 48ωρου. Την κατάρρευση του εφημεριακού που προοιωνίζεται τούτο το τελευταίο δεν πρέπει να τη φοβούμαστε.

Ούτως ή άλλως ο εργασιακός μεσαίωνας πρέπει να λάβει τέλος. Στο κάτω- κάτω το Υπουργείο πρέπει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Μόνον τότε θα καταλάβει ότι, ενώ μπορεί να χειρίζεται επικοινωνιακά τη βαθμιαία απαξίωση των γιατρών, επ΄ ουδενί μπορεί να διαχειριστεί ένα εφημεριακό κραχ.

Συνεπώς οφείλουμε να τολμήσουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα