Θανάσης Δρίτσας MD, FESC, Kαρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Η καινούργια ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία θα εξαναγκάσει αργά ή γρήγορα και την ελληνική πολιτεία να προσαρμοσθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία μας μεταφέρει ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα: ότι το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μαζί με τις εφημερίες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 48ωρο σε εβδομαδιαία βάση.

Και βέβαια το νούμερο αυτό δεν επινόησε κάποιος εργατολόγος τυχαία, αλλά προκύπτει από μελέτες και στοιχεία (όχι βέβαια από την ελληνική πραγματικότητα όπου δεν μπαίνουμε ποτέ στον κόπο να μάθουμε από τις δικές μας έρευνες και περιμένουμε να μας το σφυρίξει κάποιος ξένος στο αυτί) που δείχνουν ότι ο καταπονημένος γιατρός μπορεί να σκοτώσει και τον ασθενή του εκτός από τον εαυτό του.

Η τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα δείχνει ότι το σύστημα των εφημεριών έχει βασισθεί σε μια ανεγκέφαλη και ευθυνοφοβική νοοτροπία που ανάγεται σε μεσαιωνικό τρόπο άσκησης της ιατρικής.

Παγκόσμια, σε ολόκληρο τον εκτός Ελλάδος προηγμένο κόσμο, οι εφημερεύοντες-διανυκτερεύοντες γιατροί είναι συνήθως νέοι γιατροί σε φάση εξειδίκευσης και πάρα πολύ σπάνια θα βρει κανείς σε χώρες της ΕΕ ή των ΗΠΑ γιατρούς με ειδικότητα άνω των 40 ετών να διανυκτερεύουν μέσα στο νοσοκομείο.

Βέβαια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ ήδη κατά την φάση της εκπαίδευσής τους στη γενική ιατρική ή εσωτερική παθολογία ή γενική χειρουργική όλοι οι γιατροί έχουν εκπαιδευθεί υπεύθυνα και σοβαρά στην επείγουσα ιατρική και την προχωρημένη καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν με επάρκεια τα περιστατικά τους.

Από τους νέους ειδικευόμενους θα πρέπει αντιμετωπισθεί το επείγον περιστατικό και ο έμπειρος ειδικός θα φθάσει συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα από το σπίτι του προκειμένου να παράσχει την ειδικευμένη παρέμβαση (πχ το επείγον χειρουργείο ή την επείγουσα αγγειοπλαστική στο έμφραγμα).

Μάλιστα στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου δεν θα συναντήσει κανείς αυτό που συναντάει σήμερα στην Ελλάδα, δηλαδή 60αρηδες σωματικά καταπονημένους επιμελητές να κυκλοφορούν νύχτα μέσα στο νοσοκομείο σαν θλιμμένα φαντάσματα.

Ακόμη οι έμπειροι 60ρηδες αυτοί γιατροί έχουν τόσο πλέον εξειδικευθεί σε υπο-ειδικότητες ώστε να έχουν απωλέσει τα αντανακλαστικά και την φρεσκάδα που χρειάζεται το επείγον περιστατικό. Βέβαια στην ελληνική πραγματικότητα παρατηρείται το φαινόμενο ανάληψης πλήρους ευθύνης και αυτόνομης διαχείρισης των περιστατικών πολύ μετά από την λήψη ειδικότητας.

Και αυτό συμβαίνει γιατί η ‘πελατειακή νοοτροπία’ υπαγορεύει σε 50ρηδες επιμελητές να κρατούν ακόμη τα ‘άγκιστρα’ των 65ρηδων διευθυντών τους οι οποίοι διαχειρίζονται τον ασθενή ως πελάτη. Στην διαιώνιση του φαινομένου αυτού συμβάλλει και η νοοτροπία του ‘Ελληνα ασθενή ο οποίος απαιτεί πχ να εξετασθεί από τον ίδιο τον καθηγητή ορθοπεδικής για ένα μικρό διάστρεμμα.

Από την άλλη πλευρά ο ‘’Ελλην’ καθηγητής ορθοπεδικής-προκειμένου να μην χάσει τον πελάτη-σπάνια θα αρνηθεί να δει τον ασθενή και να τον παραπέμψει στον ειδικευόμενό του.

Χρειαζόμαστε τα αντανακλαστικά, τον ενθουσιασμό και την φρεσκάδα υπεύθυνα εκπαιδευμένων νέων γιατρών, οι οποίοι θα διανυκτερεύουν στο νοσοκομείο σε συνδυασμό με την εμπειρία και την μεγάλη εξειδίκευση των αρχαιοτέρων γιατρών, οι οποίοι μπορούν να κληθούν από το σπίτι όταν επιβάλουν οι περιστάσεις.

Νομίζω ότι τα φαινόμενα να διανυκτερεύουν συχνά μέσα στο νοσοκομείο εξειδικευμένοι γιατροί που ήδη έχουν καταπονηθεί έχοντας στην πλάτη τους 20-30 χρόνια εσωτερικών εφημεριών θα πρέπει να σταματήσει και η καινούργια οδηγία της ΕΕ θα συμβάλει σίγουρα σε αυτό το θέμα.

Κανείς ασθενής δεν επιθυμεί να εξετάζεται από απρόθυμους και καταπονημένους γιατρούς. Πρέπει να εμπιστευθούμε τούς νέους γιατρούς αφού πρώτα τους εκπαιδεύσουμε αυστηρά και υπεύθυνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη