Μια εικονική πραγματικότητα στο τομέα της υγείας παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας 'Άγ.

Ανάργυροι', αποδεικνύοντας - για μία ακόμη φορά – πως τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης – αγνοούν επιδεικτικά τα μεγάλα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του χώρου της υγείας.

Άλλωστε, πέντε χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., όχι μόνο ΔΕΝ ενίσχυσε και ΔΕΝ προώθησε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας - όπως ο κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε στομφωδώς - αλλά με τις πολιτικές της πράξεις και τις (συνειδητές) παραλείψεις της, οδήγησε την κατάσταση στο κρίσιμο αυτό τομέα, σε τραγικό σημείο, με θλιβερές συνέπειες ακόμα και για τους ίδιους πολίτες.

Τα στοιχεία που συλλέγουμε ως ΠΑΣΟΚ καθημερινά από τις επισκέψεις μας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ανά τη χώρα μιλούν από μόνα τους:

  • τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας στενάζουν από τα τεράστια κενά σε προσωπικό.
  • εξαγγελίες για προσλήψεις προσωπικού ακούμε συνεχώς αλλά προσλήψεις δεν βλέπουμε να γίνονται πέραν από προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και stage.
  • τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ξεπερνώντας σήμερα τα 6 δις €, ενώ οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων καταρρέουν.
  • Η φαρμακευτική κατανάλωση έχει 'εκτοξευτεί' στα ύψη, υπολογιζόμενη για το 2009 στα 9,1 δις €.
  • Η κρατική υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε 'τέλμα' την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και σε 'λουκέτο' τη λειτουργία των 72 Κέντρων Πρόληψης.
  • η μείωση των πιστώσεων για την υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009 αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Δυστυχώς για το κ. Καραμανλή και τη Κυβέρνηση του και ευτυχώς για τους πολίτες, τα ψέματα και οι επικοινωνιακές εξαγγελίες της γαλάζιας διακυβέρνησης, φτάνουν στο τέλος τους.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας τη πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μια κατάσταση που δεν τιμά κανένα.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να βάλει τέλος σε αυτό το κατήφορο που έχει οδηγήσει η ΝΔ το ΕΣΥ, με ρεαλιστικές και κοστολογημένες πολιτικές για την υγεία που τοποθετούν στο επίκεντρο της στόχευσης μας τον πολίτη και τις πραγματικές ανάγκες του.

Τα «επιτεύγματα» της ΝΔ στο χώρο της Υγείας σύμφωνα με το Πρωθυπουργό Η Πραγματικότητα είναι…
Νομοθετήσαμε την πρόσληψη, πέρα από το συνήθη προγραμματισμό, γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Με ελλιπέστατο ιατρικό προσωπικό συνεχίζουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι προσλήψεις 2.000 γιατρών για τις οποίες έχει δεσμευθεί πρόσφατα – με νόμο- το υπουργείο Υγείας ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί. Την ίδια ώρα οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν – σύμφωνα με τη ΠΑΣΟΝΟΠ – τις 20.000 ενώ και οι 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών που προβλέπονται, είναι πιθανό να παραμείνουν «κενό γράμμα».
Θεσπίζουμε, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε οικογένειας, όπου και αν ζει. Τρία αναθεωρημένα προσχέδια νόμου για την αναδιοργάνωση της ΠΦΥ αποτελούν το μόνο έργο της ΝΔ για τη ΠΦΥ, μέσα σε 5 χρόνια. Πόροι για την ανάπτυξη της ΠΦΥ δεν υπάρχουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας ξεπερνούν τις 2.500. Ελάχιστα Αστικά Κέντρα Υγείας δημιουργήθηκαν, ενώ υπολειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας και τα Π.Ι. στις νησιωτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Δημιουργήσαμε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών του ΕΣΥ και των ασθενών που προσφεύγουν στα νοσοκομεία του. Οργανώσαμε το σύστημα των εφημεριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη, εξάλειψη των ράντζων, ουσιαστική αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Η ΝΔ μετονόμασε σε ΕΚΕΠΥ το Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ), το οποίο είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ, αρχικά,για την υγειονομική κάλυψητων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, το σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δεν έχει διασφαλίσει σε καμία περίπτωση “αξιοπρεπή περίθαλψη”. Τα ράντζα, έδωσαν τη θέση τους στις επικουρικές κλίνες (όπως τα ονομάζει το ΥΥΚΑ), καταλαμβάνοντας τους διαδρόμους των κλινικών στα μεγάλα και τα μικρά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που η ψυχιατρική εφημερία του λεκανοπεδίου έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά και το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να προχωρήσει σε στοιχειώδεις βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Δώσαμε τέλος στο άναρχο τοπίο των 300 διαφορετικών φορέων, που διεξήγαγαν, σε ετήσια βάση, 9.000 διαγωνισμούς Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Τεράστια προβλήματα (ελλείψεις προσωπικού, ανεπάρκεια πόρων, απουσία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος) εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της και δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών, υπό τις παρούσες συνθήκες. Η μη στήριξη της ΕΠΥ από τη Κυβέρνηση, οδήγησε σε παραίτηση δύο Προέδρους αυτής. Καμία εξοικονόμηση πόρων δεν έχει επιτευχτεί έως σήμερα με σωρεία εξώσυμβατικών προμηθειών να λαμνάνει χώρα τα 4 τελευταία χρόνια
Κάνουμε λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τις Υγειονομικές Περιφέρειες σε 7, από 17. Εξοικονομούμε έτσι 70 εκατ. ευρώ ετησίως, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία και διαθέτουμε στα νοσοκομεία το προσωπικό που απεγκλωβίζεται. Η ΝΔ επανασυγκέντρωσε όλες τις διοικητικές αρμοδιότητες ουσίας στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του υπουργείου Υγείας ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια διοικητικής αποκέντρωσης του ΕΣΥ. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες μετατράπηκαν σε υπηρεσίες διεκπεραίωσης. Όσο για το προσωπικό που διατέθηκε στα νοσοκομεία ήταν ελάχιστο μπροστά στις εκατοντάδες ρουσφετολογικές μετατάξεις-αποσπάσεις-μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν προς τη Κ.Υ. του Υπ. Υγείας από ΝΠΙΔ.
Ενισχύουμε την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με τη σύνταξη ισολογισμών, την εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μέχρι το 2010. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς ήδη από το 2001 με το Ν. 2889 που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η απουσία διπλογραφικού συστήματος και η αδυναμία ελέγχου των προμηθειών εκτόξευσε μέσα σε 4 χρόνια από τη τελευταία ρύθμιση (1/1/2005), τα χρέη των νοσοκομείων στα 6 δις ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα