Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από τον εντοπισμό συμπληρωμάτων διατροφής με φαρμακευτικές ουσίες.

Όπως ανακοινώθηκε, το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα, έστειλε στον ΕΟΦ ενημέρωση σχετικά με δύο δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα, τα οποία διακινούνται μέσω Διαδικτύου. Πρόκειται για τα ‘il quinto elemento’, 'satibo natural' και ‘vialipro’.

Τα προϊόντα ‘il quinto elemento’ και 'satibo natural' περιέχουν τη δραστική ουσία sidenafil, η οποία περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Ανάλογη ουσία (sulfoaidenafil) περιέχεται στο συμπλήρωμα διατροφής ‘vialipro’, το οποίο πιθανώς διακινείται μέσω του Διαδικτύου.

Η διοίκηση του ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο – αναφέρεται στην ανακοίνωση – μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Πηγές:
ΕΟΦ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]