Αυστραλοί επιστήμονες ζητούν την απαγόρευση κυκλοφορίας του αναλγητικού Voltaren, στην Αυστραλία, καθώς νέα έρευνα το συνδέει με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και σε υγιείς.

Το Voltaren, (δικλοφενάκη) είναι το ίδιο επικίνδυνο με το φάρμακο Vioxx, κατά της αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον ερευνητή της παρούσας μελέτης.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία χαρακτήρισε το αναλγητικό Voltaren, ως ένα από ομάδα φαρμάκων που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η οκταετής έρευνα του Gentofte University Hospital εξέτασε στοιχεία περισσότερων από 2,5 εκατ. Δανούς που είχαν συνταγή για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ανακάλυψε ότι η δικλοφενάκη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 86% σε ανθρώπους που δεν εκτιμάτο προηγουμένως ότι διέτρεχαν κίνδυνο. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gunnar Gislason, δήλωσε ότι το κοινό χρειάζεται αυξημένη γνώση σχετικά με τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων για το καρδιαγγειακό ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους.

Στη Δανία, η δικλοφενάκη συνταγογραφείται αλλά στην Αυστραλία χορηγείται χωρίς συνταγή.

Ο καθηγητής David Henry, του Πανεπιστημίου Newcastle στη νέα νότια Ουαλία, δήλωσε ότι το Voltaren θα πρέπει να αποσυρθεί από την Αυστραλία, καθώς είναι ξεπερασμένο. Πρόσθεσε ότι είναι παλιό φάρμακο και φάνηκε τοξικό.

Υπάρχουν πιο ασφαλή φάρμακα.

Ο Καθηγητής Henry δήλωσε ότι στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι όλη η ομάδα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι ορισμένα φάρμακα είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο σε σχέση με άλλα και στην ομάδα των διαθέσιμων φαρμάκων αυτό που φαίνεται να σχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η δικλοφενάκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας