Αυξητική τάση στη χρήση της ηρωίνης στη 'γηραιά' ήπειρο, καταγράφεται στην Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ευρώπη.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τετάρτη και βασίζεται στα στοιχεία που αποστέλλουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο, σε ετήσια βάση, τα Εθνικά Κέντρα των κρατών - μελών και της Νορβηγίας. Η Ετήσια Έκθεση του 2010 βασίζεται σε στοιχεία του 2008.

Την παρουσίαση της κατάστασης του προβλήματος των ναρκωτικών στην Ευρώπη έκανε ο επικεφαλής του τμήματος 'Δίκτυο REITOX και Διεθνείς Συνεργασίες' του Ευρωπαϊκού Κέντρου, κ. Αλέξης Γκουσντέελ (Alexis Goosdeel).

Οι κυριότερες εξελίξεις σχετικά με τα ναρκωτικά το 2008 στην Ευρώπη, όπως επεσήμανε ο κ. Γκουσντέελ είναι οι εξής:

Η χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει σε σταθερά γενικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Η κάναβη παραμένει η δημοφιλέστερη ουσία: 75.500.000 Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει κάναβη (το 22,5% του πληθυσμού), από τους οποίους τα 17.000.000 είναι μεταξύ 15 και 34 ετών.

Κοκαΐνη έχουν δοκιμάσει περίπου 14.000.000 (4,1%), ενώ 3.000.000 από αυτούς βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 15 και 34 ετών. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις Ετήσιες Εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ είναι εμφανής και στην Ελλάδα η αυξητική τάση χρήσης κοκαΐνης.

Ηρωίνη

Παρόλα αυτά, η ηρωίνη είναι το μεγαλύτερο σχετικό με τα ναρκωτικά πρόβλημα στην Ευρώπη: περίπου 1.350.000 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 0,4% των ενηλίκων) υπολογίζεται ότι είναι προβληματικοί χρήστες οπιοειδών.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η ηρωίνη είναι η βασική ουσία εξάρτησης.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν επίσης οι νέες συνθετικές ουσίες. Το 2008 εντοπίστηκαν 24 νέες ουσίες, από τις οποίες τα συνθετικά κανναβινοειδή (spice) και η μεφεδρόνη είναι οι πλέον δημοφιλείς. Η διακίνηση των ουσιών αυτών μέσα από το διαδίκτυο εξαπλώνεται.

Στη χώρα μας, παρότι δεν υπάρχουν κατασχέσεις τέτοιων ουσιών, η χρήση και η διακίνηση δεν αποκλείεται να γίνεται μέσα από το διαδίκτυο όπου είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Το 10 – 30% των εγκλείστων στις φυλακές των ευρωπαϊκών κρατών εκτίουν ποινές σχετικές με ναρκωτικά, ενώ η χρήση μέσα στη φυλακή είναι αρκετά υψηλότερη από ότι στο γενικό πληθυσμό. Σε αρκετά κράτη η μέριμνα για την υγεία των φυλακισμένων περνά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Υγείας, ενώ υπάρχουν κράτη που διαθέτουν ειδικές στρατηγικές για τις φυλακές.

Προγράμματα υποκατάστασης, σε αρκετές χώρες υπολογίζεται ότι παρακολουθούν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνολικού αριθμού των φυλακισμένων. Η παροχή θεραπείας στους φυλακισμένους χρήστες είναι ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες χαράσσοντες πολιτική και βρέθηκε ψηλά στην 'ατζέντα' τους το 2010.

Ο κος Γκουσντέελ εξέφρασε την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κέντρου σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη πάνω στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Οι χαράσσοντες πολιτική θα πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος από μία ενδεχόμενη αύξηση της χρήσης, της εξάρτησης και των συνδεόμενων με αυτήν προβλημάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, προτού προχωρήσουν σε περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τα ναρκωτικά.

Η Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ευρώπη 2010 έχει εκδοθεί και στην ελληνική γλώσσα και είναι διαθέσιμη από το ΕΚΤΕΠΝ (http://www.emcdda.europa.eu/events/2010/annual-report).

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;