Η πρώτη επιτυχής ανάπτυξη ουρήθρας από ιστούς στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τα κύτταρα του ασθενή, ανακοινώθηκε από ειδικούς.

Αμερικανοί χειρούργοι χρησιμοποίησαν τις ουρήθρες για την αντιμετώπιση 5 αγοριών από το Μεξικό με ουροποιητικό σύστημα που είχε υποστεί βλάβη. Τα αγόρια, ηλικίας 10 έως 14 ετών είχαν τραυματιστεί σε ατυχήματα.

Όλα τα αγόρια είναι σε καλή κατάσταση και η μεταμόσχευση επιδιόρθωσε τη βλάβη.

Η ίδια ερευνητική ομάδα κατάφερε ήδη να αναπτύξει νέες κύστες για ασθενείς.

Ο καθηγητής Anthony Atala, διευθυντής του Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, στη Βόρεια Καρολίνα, εργάζεται στην ανάπτυξη περισσότερων από 30 διαφορετικών ιστών και οργάνων προς μεταμόσχευση.

Το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της αντικατάστασης της ουρήθρας ήταν να συλλεχτεί ένα μικρό δείγμα κυττάρων από την ουρήθρα κάθε αγοριού.

Από αυτά τα δείγματα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τα κύτταρα που θα χρειάζονταν να αναπτύξουν νέα δομή που απομακρύνει τα ούρα από την κύστη.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα που χρειάζονταν για να φτιαχτεί ο μυς, το τοίχωμα και ο υποστηρικτικός ιστός, καλλιεργήθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν στο εργαστήριο για εβδομάδες, μέχρι να πληθύνουν και να είναι κατάλληλα.

Στη συνέχεια τους δόθηκε σχήμα σωλήνα και το μέγεθος εφάρμοζε σε κάθε ασθενή.

Μια εβδομάδα αργότερα τα μοσχεύματα που αναπτύχτηκαν στο εργαστήριο μεταμοσχεύτηκαν στους ασθενείς.

Έξι χρόνια αργότερα, η λειτουργικότητα είναι καλή και οι ουρήθρες δρουν σαν φυσιολογικές.

Χωρίς την επαναστατική αγωγή τα αγόρια θα έπρεπε να υποστούν μεταμόσχευση με τεχνητή ουρήθρα, που θα είχε πιθανότητα αποτυχίας έως 50% ή θα οδηγούσε σε ακράτεια και επανειλημμένες λοιμώξεις.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!