Ο διαβήτης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη καρδιακής πάθησης και κατάθλιψης μπορεί να αποτελέσει θανάσιμο συνδυασμό ασθενειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδεικτικά ότι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένεια καρδιάς, αν η ασθένειά τους συνδυάζεται με διαβήτη ή κατάθλιψη.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν και οι τρεις ασθένειες, όπως ανακοίνωσε , την περασμένη Παρασκευή, στο ετήσιο Συνέδριό της, στη Βουδαπέστη, η ‘American Psychosomatic Society’.

H Dr. Lana Watkins, του Πανεπιστημίου Duke, της Βόρειας Καρολίνας, μελέτησε 907 ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Συνολικά 325 παρουσίαζαν και διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξέταση για την παρουσία κατάθλιψης.

Οι ασθενείς παρακολουθούνταν για 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν 135 άτομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης και η κατάθλιψη αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, ανεξάρτητα από ηλικία , σωματικό βάρος , φύλο και κατάσταση καρδιακής λειτουργίας.

Η παρουσία έντονων συμπτωμάτων κατάθλιψης στους διαβητικούς με στεφανιαία νόσο, αύξανε τον κίνδυνο θανάτου περίπου κατά 25%. Ωστόσο, τα ελαφρά συμπτώματα κατάθλιψης δεν επηρέαζαν την επιβίωση.

Συμπερασματικά, η Dr.Watkins θεωρεί πως ο κίνδυνος αφορά τους διαβητικούς με στεφανιαία νόσο που παρουσιάζουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]