Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί, παγκοσμίως, κατά το διάστημα 2000 έως 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά καρκίνου θα αυξηθούν ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Π.Ο.Υ, Peter Bowle, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού και του προσδόκιμου επιβίωσης, την άνοδο του αριθμού των καπνιστών στις αναπτυσσόμενες χώρες και των χαμηλών υπηρεσιών υγείας στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Peter Bowle, δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 2000 σημειώθηκαν 11 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, 7 εκατομμύρια θάνατοι ενώ 25 εκατομμύρια ζουν με αυτή την αρρώστια. Μέχρι το 2030 αναμένονται 27 εκατομμύρια νέα περιστατικά, 17 εκατομμύρια θάνατοι και 75 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν με τον καρκίνο.

Όπως δήλωσε ο επιστήμονας, λόγω του ενδιαφέροντος για την εξάπλωση του AIDS είχε αγνοηθεί η πορεία των περιστατικών του καρκίνου, η οποία ακολουθεί αυξητική πορεία ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μέχρι το 2030 ο πληθυσμός της γης θα έχει φτάσει στα 8 δις ανθρώπους από περίπου 6,5 δις που είναι σήμερα.

Στην Κίνα και στην Ινδία παρατηρείται αύξηση του γηραιού πληθυσμού, η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών καρκίνου. Τα τελευταία 40 χρόνια, οι ανεπτυγμένες χώρες ‘εξήγαγαν’ στις αναπτυσσόμενες παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου οφείλονται στις τρεις παραπάνω αιτίες καθώς και στην παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας