Ένα προχωρημένο εικονικό μοντέλο ανθρώπινης πατούσας αναπτύχθηκε από ερευνητές για να προωθήσουν τη βελτίωση στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών και νόσων.

Το τρισδιάστατο μοντέλο αναπαριστά οστά, συνδέσμους, μυς και τένοντες για πρώτη φορά με τέτοια λεπτομέρεια.

Θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προχωρημένων θεραπειών για παθήσεις που ποικίλλουν από προβλήματα ποδιών και αστραγάλου έως ακρωτηριασμούς.

Το σχέδιο, αξίας 3,7 εκατ. ευρώ αναπτύσσεται από το Glasgow Caledonian University.

Η ανθρώπινη πατούσα είναι πολύ δύσκολο να αποτελέσει μοντέλο λόγω της πολυπλοκότητάς της.

Ερευνητές εργάζονται με το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και τη δανέζικη εταιρεία AnyBody Technology στο Glasgow / Maastricht Foot Model.

Υπολογίζεται ότι 200 εκατ. Ευρωπαίοι υποφέρουν από παθήσεις αναπηρίας της πατούσας και του αστραγάλου και το μοντέλο ενδεχομένως θα οδηγήσει σε περισσότερο αποτελεσματικές ορθοτικές συσκευές μειώνοντας το χρόνο ανάρρωσης και τα συμπτώματα.

Θα έχει επίσης εφαρμογή στην αντιμετώπιση της πλατυποδίας ή της πτώσης άκρου ποδός-που εμποδίζει τους ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο να κινήσουν τους αστραγάλους και τα δάχτυλα του ποδιού.

Ο καθηγητής Jim Woodburn, που συντονίζει το σχέδιο, δήλωσε ότι ανοίγει η πόρτα σε ευρεία ακτίνα εφαρμογών περιλαμβανομένων της ανάπτυξης καλύτερων και πιο αποτελεσματικών ορθοτικών, που οδηγούν σε γρηγορότερη ανάρρωση, μειωμένων συμπτωμάτων και βελτιωμένης λειτουργικής ικανότητας για όσους πάσχουν από παθήσεις που επηρεάζουν την πατούσα και το χαμηλό μέρος του ποδιού.

Ο εξομοιωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή δυνητικών θεραπειών όπως και για την ανάπτυξη ορθοτικών συσκευών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες τεχνικές εκτύπωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη